Săpânța are concurență? Culmea Prelucilor vrea albastrul propriu!

0
259

Cu o săptămână în urmă, am parcurs o parte din Culmea Prelucilor, la ceas de seară, dinspre Sălnița spre Dealul Corbului și mai departe, spre Preluca Nouă.
În sătucul Dealul Corbului, în curtea bisericii tronează o cruce să­pân­țeană clasică, veche, semnată de însuși Stan Ioan Pătraș, făcută în 1970. Cu o zi două mai târziu, aflăm de la directorul școlii din Coaș, Maria Opriș, că și ei au o asemenea cruce într-un cimitir vechi (unul din cele șapte cimitire ale satului, ba opt cu cel evreiesc!)
Urcând însă pe Culmea Prelucilor, la un moment dat, observi că albastrul…se repetă. Și nu e cel de pe casele chiorene-lăpușene, Observăm o răstignire reabilitată, albastră, lângă biserica greco-catolică dintre sătucul Aspra și cătunul Sehelbe.

Foarte interesantă, elegantă chiar! Apoi, la biserica monument istoric de la Aspra, alte două cruci de mormânt, reabilitate și vopsite în albastru. Care e povestea lor? „Eu zic că albastrul nostru de pe Preluci nu are legătură nici cu cel de Săpânța, nici cu cel lăpușean. Aici au fost refugiați din Apuseni, cu 150 de ani în urmă, acolo albastrul e omniprezent. Sunt familii, inclusiv a mea, care are rădăcini de-acolo. Dar, la timpul prezent, avem aici un domn ce a venit de la oraș, manager al unei firme, ce e pasionat. S-a tras aici, și de plăcere el a restaurat și crucile vechi și cea de la bisericuță”, ne spune învățătorul din Aspra, Vasile Bode.
Cu crucea săpânțeană, cu casele vechi tot mai rare, cu noul albastru apărut subit pe Preluci, fie el de sorginte apuseană sau nu, iată încă o atracție ce face ca locul acela să fi fost și să rămână din cale-afară de interesant!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.