Servicii sociale: reducerea riscului de sărăcie și excluziune socială

0
58

ASSOC face eforturi să contribuie la îmbu­nă­tățirea condițiilor de viață din comunitățile marginalizate, iar proiectele asociației conțin servicii sociale.
De exemplu, în cadrul proiectului „Servicii integrate în comuna Ileanda”, echipele de la nivelul partenerilor Asociația GAL Valea Someșului, Comuna Ileanda și ASSOC au ca obiectiv principal reducerea riscului de sărăcie și excluziune socială, iar cum acest lucru nu se întâmplă peste noapte, e nevoie de multă muncă în teren.
Toată luna noiembrie, experții din proiect, împreună cu partenerii, s-au concentrat pe identificarea, apoi înscrierea de persoane noi în activitățile pe care le desfășoară. S-au făcut câte patru deplasări pe săptămână în localitatea Ileanda în acest scop.
„Ne-am concentrat pe prezentarea activităților din proiect, pe oferirea de servicii de informare, consiliere, evaluare și mediere profesională și pe prezentarea ofertei de formare profesională”, a arătat Bianca Pricop Sălăgeanu, managerul de proiect.
Pentru a ieși din sărăcie e nevoie de măsuri integrate – constând în intervenții sociale, economice, instituționale, iar la Ileanda aceasta este marea provocare. Cazul acestei comunități nu este singular, pentru că probleme identice sunt și în alte localități.
Îngrijorătoare sunt însă statisticile recente care arată că în 2020, celor un milion și jumătate de copii care trăiau la limita sărăciei li s-au mai adăugat alți 400.000 de copii. Dacă în 2019 erau 1,2 milioane de copii în risc de sărăcie sau excluziune socială, în 2020 sunt aproape 1,6 milioane de copii în această situație. Cei mai afectați sunt copiii cu dizabilități și cei romi, părinții lor nefiind capabili să le asigure strictul necesar. 71,9% din populația sub 60 de ani locuiește în gospodării cu intensitate de lucru foarte scăzută, are educație precară și nu reușește să câștige pentru a întreține familia.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.