Medicii de familie pot declara bolnavii de COVID-19 ca fiind vindecați după 10 zile

0
50

Medicii de familie pot să-i declare pe bolnavii de COVID-19 ca fiind vindecați după doar zece zile de la efectuarea primului test, dacă nu sunt vaccinați, sau chiar șapte zile, dacă sunt vaccinați sau trecuți prin boală, față de perioada de 14 zile prevăzută anterior, potrivit unui ordin recent al Ministerului Sănătății.
Schimbările sunt valabile pentru deciziile de izolare emise începând cu data de ieri. Anterior modificărilor recente, perioada minimă de izolare era de 14 zile. Ordinul MS nr. 35/2022, publicat pe 9 ianuarie în Monitorul Oficial, reduce perioada de izolare aplicată persoanelor care sunt confirmate cu infecția provocată de virusul SARS-CoV-2, astfel: zece zile pentru cei nevaccinați; șapte zile pentru cei vaccinați sau trecuți prin boală și care au până în 180 de zile de la prima confirmare a infectării.
Actualul ordin modifică o serie de prevederi privind pașii parcurși după confirmarea infecției, perioada de izolare, tratamentul pacienților, precum și monitorizarea pe care medicii de familie trebuie să o facă bolnavilor de COVID-19 ce sunt cuprinse de Ordinul MS 1.513/2020.
Cei asimptomatici vor fi monitorizați o dată la două zile de către medicul de familie, în timp ce aceia ce prezintă simptome vor primi recomandări de tratament simp­tomatic și vor fi monitorizați zilnic.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.