Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite în Parohia Săpânţa

0
65

Miercuri, 23 martie 2022, spre seară, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia vestitei localităţi Săpânţa, cea cu Cimitirul Vesel, pentru a oficia Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite în biserica aflată în faza de terminare a picturii, după o renovare integrală.

Sfânta Liturghie Arhierească

După o primire sobră, la intrarea în curtea bisericii de pe uliţa, poate, celei mai turistice localităţi din România, după cum arată împrejurimile, precum şi perimetrul sacru al Cimitirului Vesel de lângă bisericii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin s-a îndreptat spre Sfântul Altar. Primirea s-a desfăşurat într-o atmosferă sobră, că ne aflăm în Postul Sfintelor Paşti. Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite în biserica devenită arhiplină de credincioşi, între care mulţi copii, în fruntea unui sobor alcătuit din Pr. Vasile Aurel Pop, protopopul Sighetului, Pr. Gheorghe Ulici, secretarul protopopesc, Pr. Iustin Leon Luţai, parohul credincioşilor, Pr. Dan Sidău, parohul credincioşilor din Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Sighetu Marmaţiei, Pr. Gabriel Hrenyuk Puşcaş, parohul credincioşilor din Sarasău, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeş, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului,  Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu.

Între credincioşi a fost prezent Arhit. Dorel Cordoş, după a cărui concepţie s-a făcut renovarea bisericii din Săpânţa, devenită şi ea un simbol al Maramureşului după felul cum arată.

Cuvântul de învăţătură

Un curpinzător şi plin de învăţături duhovniceşti cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin în faţa credincioşilor veniţi la Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite.

„Este perioada din an în care facem cea mai mare şi intensă pocăinţă, pentru că praznicul care urmează la sfârşitul acestei călătorii duhovniceşti este unic, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Este mare şi este mântuitor, pentru că Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos Mântuitorul lumii, Care S-a întrupat de la Duhul Sfânt şi din Fecioara Maria, după ce a vestit Evanghelia mântuirii, a primit patima de bunăvoie pentru noi şi pentru a noastră mântuire. Aşa ne spun Sfinţii Părinţi. Nimic n-a fost forţat sau silit în viaţa Domnului. Voind S-a smerit, voind a copilărit, ca un copil obişnuit. A crescut în mod firesc, a fost ascultător părinţilor, şi-a îngrijit mama, făcând dulgherie, ca să nu aibă condiţie de existenţă nedemnă de o mamă adevărată. La 30 de ani S-a botezat şi a ieşit la propovăduire şi a vestit Evanghelia. Voind a flămânzit, voind a suferit, voind a însetat, voind a plâns, voind a venit spre patină, S-a Răstignit, voind a suferit pe Cruce, voind a murit şi apoi a Înviat ca un Dumnezeu. Toate le-a făcut voind, nesilit. Nu se spune în Evanghelia Sfântelor Pătimiri că ar fi rostit vreun cuvânt cân-d I-au bătut piroanele în mâini şi în picioare. Singura suferinţă a Mântuitorului a fost lipsa de recunoştinţă a oemnilor şi ingratitudinea poporului ales. A suferit pentru că Şi-a asumat, spune Sfântul Prooroc Isaia, şi a luat asupra lui păcatele oamenilor şi ale întregii umanităţi până la El. Deci, noi ne găsim în această vreme în care suntem chemaţi să ne pregătim pentru marea sărbătoare a Învierii, când s-au petrecut toate acestea pe care vi le-am spus. Este poveste adevărată, nu e legendă, nu-i basm. Este realitate. De aceea au instituit Sfinţii Părinţi acest post, pentru că Însuşi Mântuitorul a postit 40 de zile. A postit înaintea noastră, ca să ne arate cum să  facem.”

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a explicat credincioşilor cum se ţine un post corect. „Ţineţi post cum l-au ţinut părinţii noştri, cu alimente crescute în ogradă. Puneţi mâna şi faceţi agricultură. Poate veni foamete pe tot pământul”, i-a îndemnat Ierarhul locului. Postul nu este dietă medicală. În ortodoxie, din 365 de zile, mai mult de jumătate sunt de post. În postul acesta, Părinţii Bisericii au îmbogăţit slujbele, ca să îmbinăm postul cu postirea. Postul înseamnă să ne abţinem de la anumite alimente, iar postirea înseamnă să ne hrănim cu hrană teologică, să hrănim sufletul cu hrană duhovnicească, să participăm la slujbele Bisericii, care sunt mai multe şi mai bune.”

În continuare, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit credincioşilor despre Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite şi despre Sfântul Grigorie Dialogul, al cărui nume îl mai poartă această sfântă slujbă săvârşită la Săpânţa.

Vizită la o centenară

Tot miercuri seara, după Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a făcut o vizită centenarei Ileana Turda din Săpânţa, care, în 9 martie a.c., a împlinit 100 de ani de viaţă, căreia, printr-un Act de Cinstire, i-a acordat Ordinul „Crucea Justinian Arhiepiscopul”,”în semn de înaltă apreciere şi cinstire”, ordin turnat cu ocazia centenarului naşterii venerabilului Ierarh Maramureşean

Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.