Una dintre cele mai bune barista din lume și-a deschis cafenea în Baia Mare

2
6846

• aceasta a lansat un proiect de caritate unic în peisajul local •

Tânăra băimăreancă Delia Roxana Avram, iubitor de cafea cum îi place să se semneze, lucrează în domeniul cafelei de peste 10 ani. După un parcurs frumos de la stadiul de consumator, a ajuns să lucreze în prima cafenea de specialitate din țară, la București. Aici a prins mai mare drag de acest produs. Curioasă din fire, și-a dorit să afle tot ce este în spatele unei căni de cafea și să ducă acest lucru spre excelență. De la București a ajuns la Cluj, unde Delia a lucrat în domeniul cafelei, atât ca barista, cât și la o prăjitorie de cafea ca ajutor. De acolo, ajunge să lucreze alături de un lanț de cafenele de specialitate, asigurându-se că atât calitatea fiecărei cești, cât și colegii sunt pregătiți. A urmat un proiect important în cariera ei, mai exact coordonarea prăjitoriei, selecția de cafele verzi și a procesului de prăjire, în paralel cu cel de training al colegilor din locații.

În palmaresul său, Delia și-a bifat următoarele titluri: Campion Național Barista (2019), Vicecampion (2018 și 2020) și, mai nou, locul 5 mondial la Coffee Masters 2022. Echipa cafenelei deschise în Baia Mare este formată din oameni pasionați de gust și de frumos, pregătiți la nivel de excelență pentru a face față cu brio oricărei provocări în domeniul cafelei și-al ospitalității. În acest context, a prins rădăcini și visul Deliei de a-și pune amprenta în mod direct asupra unui spațiu, a produselor oferite și a proiectelor pe partea de cafea: workshopuri, ateliere de degustare și, mai nou, campania caritabilă “PayIt Forward”.

• “prin mici fapte bune, putem face o diferență în ziua cuiva”

Reporter: Echipa a lansat, în premieră pentru Baia Mare, un proiect ce are la bază acte de bunătate/ binefacere. Ce presupune, mai exact, acest proiect?
Delia Roxana AVRAM: „PayIt Forward” presupune un concept care permite celor ce ne trec pragul să plătească o cafea în avans pentru cine are nevoie de ea ulterior. Pare un gest simplu, dar care schimbă momente ale zilei pentru cei care ar bea o cafea – dar din diverse motive nu au cum să o plătească (de la uitarea portmoneului, epuizarea bugetului sau cafeaua din oraș ce este mult peste buget: noi nu judecăm motivul). Inițiativa a venit și apărut din partea clienților noștri. Mai exact, un programator și un primar. Cei doi nu se cunosc, însă au venit la câteva zile distanță și m-au rugat să le pun pe nota de plată o cafea în avans. Prima dată nu mi-am dat seama la ce se referă. Povestind cu ei, mi-am dat seama că citisem despre acest concept de „PayIt Forward” și ne-a surâs întregii echipe. Susținem ideea de a ne ajuta reciproc! Credem că, prin mici fapte bune, putem face o diferență în ziua cuiva.
R.: Cum funcționează acest sistem?
D.R.A.: Principiul de funcționare e simplu. Atunci când vrei să plătești, spui să îți adauge și o cafea în avans. De restul ne ocupăm noi. Avem un pahar cu jetoane. Punem acolo câte un jeton pentru fiecare cafea. Azi, spre exemplu, avem trei cafele plătite în avans… La un moment dat aveam vreo 10.

• inspirația cafenelei vine din Asia, Tokyo și din Portland, SUA

R.: Care a fost primul impact după lansarea proiectului?
D.R.A.: Primul impact – oamenii nu știau exact la ce se referă. Sunt câțiva care ne-au ascultat, ne-au întrebat și au rezonat cu noi. Inițial, nu știam cum vom face să alocăm aceste cafele celor care au nevoie. Aveam emoții la partea de a găsi cui să le dăm. Am zis că, dacă se umple recipientul cu jetoane, facem cafele și le ducem la Salvare (Serviciul de Ambulanță Județean Maramureș). Sau altundeva unde s-ar bucura oamenii de ele și ar ajuta. La scurtă vreme după ce am dat drumul proiectului, oameni care aveau nevoie de câte o cafea au început să apară. La un moment dat, au trecut băieții de la curățenia stradală și ne-au întrebat dacă pot să stea puțin la noi pe bănci. Le-am spus că avem niște cafele plătite de băimăreni în avans. Adică este și cafea dacă vor. S-au bucurat mult. Mai sunt alții care intră la noi, ar bea o cafea – însă 7 lei (sau orice peste această sumă) depășește totalul pe care ei l-ar plăti pentru o cafea. E simplu să îți dai seama când cineva își dorește ceva, dar știe clar că nu își permite. Li se minunează fața de la un simplu gest de a oferi o cafea.

R.: Ce specialități de cafea oferiți?
D.R.A.: Lucrăm doar cu cafea de specialitate, aducem de peste tot din lume. Avem origini mai complexe, acide, fructate, cât și variante mai echilibrate. Punem la bătaie chiar și loturi de cafea de competiție, cum găsești preponderent pe scena mondială. Acestea le preparăm cu lapte sau fără și le recomandăm oaspeților noștri să le guste înainte de a pune zahăr. Ne bucurăm când primim feedback de la clienți că „asta nu are gustul cafelei pe care o știu” și că nu mai are nevoie de nimic. Cafeneaua și-a deschis ușile pe 20 august 2021. Inspirația cafenelei vine din Asia, Tokyo și din Portland, SUA. Probabil și din miile de alte locații vizitate în paralel care, indirect, și-au pus amprenta asupra subconștientului. Am știut că vrem un spațiu tip muzeu, în care accentul să fie pe fiecare operă de artă: oamenii și cafeaua lor.

2 COMENTARII

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.