Deficit de recenzori maramureşeni

0
46

Dificultăţi în recenzarea de pe teren

Recenzarea pe teren se desfăşoară cu dificultate. Zilnic, statisticienii maramureşeni sunt nevoiţi să caute înlocuitori pentru recenzorii care renunţă din diferite motive pentru a mai efectua Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor. În plus, mulţi dintre cetăţeni se opun acestui proces, astfel încât trebuie purtate discuţii lungi pentru ca maramureşenii să fie convinşi că acest demers este unul important.

Până acum, la nivel de judeţ s-a reuşit recenzarea a circa 57 % din populaţia estimată. În ce priveşte recenzarea pe teren, până în 21 iunie a fost atins 20,05%. Statisticienii se arată îngrijoraţi cu privire la finalizarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, la termenul stabilit de lege, respectiv în 17 iulie. Probleme sunt întâmpinate la nivel naţional, astfel încât nici Maramureşul nu face excepţie.
Conducerea Direcţiei Judeţene de Statistică Maramureş spune că principala problemă este legată de personalul implicat în recenzare. În prezent, sunt 565 de recenzori, la care se adaugă şi coordonatorul judeţean, respectiv directorul executiv adjunct al Direcţiei Judeţene de Statistică Maramureş, Marius Pop. Zilnic, sunt însă cereri de renunţare din partea recenzorilor care întâmpină diferite dificultăţi: de la blocarea aplicaţiei, în special la categoria ce ţine de caracteristicile educaţionale până la refuzul maramureşenilor de a se recenza. Unul dintre recenzori a exemplificat că, într-una din zile, a vizitat “tur-retur” 25 de apartamente, dintre acestea reuşind să recenzeze doar 2 locuinţe.
Mai mult, neclarităţi există şi cu persoanele care au reuşit să se autorecenzeze, în contextul în care nu există o evidenţă clară referitoare la persoanele care s-au autorecenzat cu succes şi cele care nu s-au autorecenzat. În plus, unii cetăţeni nu au completat chestionarele de recensământ pentru toţi membrii familiei, ci doar pentru persoanele angajate în ideea de a beneficia de acea zi liberă oferită celor care s-au autorecenzat.
Directorul executiv adjunct al Direcţiei Judeţene de Statistică Maramureş, Marius Pop, îi asigură pe recenzori că vor beneficia de întreg sprijinul din partea instituţiei ce coordonează recensământul. El face apel la recenzori să nu renunţe la această misiune, chiar dacă activitatea e una dificilă. În plus, populaţia e sfătuită să nu refuze recenzarea. “Do­rim să mulţumim tuturor celor ce s-au autorecenzat. Din păcate, avem situaţii în care unele ches­tionare au fost invalide şi unele gospodării recenzate parţial, ducând la situaţia în care recenzorul trebuie să verifice completitudinea gospodăriei. De asemenea, avem rugămintea ca populaţia să nu fie sceptică şi tendenţioasă şi să ne sprijine în realizarea acestui demers de o importanţă deosebită pentru următorii 10 ani”, a mai spus Marius Pop.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.