Prima tranșă din subvențiile pentru crescătorii de animale

0
31

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat că fermierii vor putea lua avansul APIA și pentru efectivele de animale pe care le-au declarat în cererea unică. Este vorba despre o plată de până la 70% din cuantumul sprijinului cuplat zootehnic, cel mai probabil, care se achită din fonduri europene.
Pentru ajutorul național tranzitoriu, sumele necesare se regăsesc în bugetul național de anul viitor.
Accesul la avansul APIA pentru crescătorii de animale va fi asigurat prin derogarea privind perioada de retenție a animalelor în exploatație, a arătat ministrul Petre Daea.
În anii precedenți foarte puțini crescători de animale au fost autorizați la plata avansului APIA. Doar crescătorii de ovine și de caprine au avut acces la această plată, întrucât perioada de retenție în fermă este mai mică pentru aceste specii. Pentru crescătorii de bovine, perioada de 6 luni pentru retenția în fermă ”împinge” eligibilitatea acestora la finele lunii noiembrie, când devenea dificil pentru funcționarii APIA să introducă la plată toate efectivele eligibile.
Plata avansului APIA se va face din 16 octombrie, România solicitând, la fel ca alte state, să achite în prima tranșă, până pe 1 decembrie, 70% din schemele de bază la plățile directe, și până la 85% la plățile compensatorii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.