Doamna Betty și harul iluminat

0
431

Cu o vreme în urmă scriam că scriitoarea Elisabeta Kirchmajer-Donca locuiește în triunghiul harului, întrupând cu virtuți ziditoare trei genuri literare prin care s-a făcut cunoscută, și apreciată, în țară, dar și la Paris. Este poetă, romancieră și traducătoare din literatura franceză. Talentul ei trăiește din viață, se hrănește din ea, crește cunoscând-o și deslușindu-i misterele. Și-a luat ca ideal descrierea frumosului din om, dar și frământările sufletului, întruchipate în personaje și în stări lirice cu amprentă personală. Viețuirea frumosului în operă, această adeverire a sensibilității, roditoarea solidaritate între genuri, nunta adorată a cuvintelor, atașamentul față de idei noi iluminează tocmai mila față de efemer. Doamna Betty este pilda scriitorului truditor, om al meseriei, cufundat în profesiunea sa pentru a ne dărui prin cuvinte focul rece al meditației, ardoarea și rigoarea din decorul care se atașează propriei căutări.
Poezia Doamnei Betty este atent elaborată, cu grija coerenței temelor, folosind metafora cu impact la cititor, care nu are neapărat legătură cu domiciliul și cartea de identitate, deși orașul natal, Seini, este transfigurat într-o sensibilitate provocatoare, semn că este centrul universului de creație. Ochii de albină și sentimentele îl percep cu privirea interioară. Această poetică a vederii este un prilej de a-și reinventa mereu poezia. Aprecierea poetului Ioan Es. Pop mi se pare adecvată pentru timbrul liric al Doamnei Betty: „Poemele sale sunt scuturi diafane, de consistența zăpezii, a florilor de cais și a curcubeielor, cum numai visătorii nevindecați au îndrăzneala să intre în bătălie contra acestei lumi mult prea grosolană, opacă și nerecunoscătoare cu ei.”
Substanța care formează cosmosul poetic, cu surse în realitatea imediată sau în imaginarul nutrit din cărți de valoare, poeta rămâne egală cu sine în toate formele de exprimare artistică. Ca romancieră, Doamna Betty este creatoare de atmosferă epică, abordând cu gravitate și dexteritate lingvistică universuri inedite. Criticul literar Terezia Filip a surprins admirabil această dimensiune a scriitoarei: „De la autor la Eul auctorial se reflectă, inevitabil, în orice roman, în personajele sale, iar ele își regăsesc trăsături comune unele în altele, unele cu altele. În fiecare ipostază se adăpostește una și aceeași feminitate tandră, iubitoare, cultivată, energică, ceva din personalitatea lui Betty Kirchmajer-Donca.”
Ca traducătoare din literatura franceză, ea a îmbogățit lieratura română cu titluri de mare căutare. Premiul „Henri Jacquier” al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Cluj, oferit de Centrul Cultural Francez, pentru traducerea romanului „Dansul interzis”, al scriitoarei Rachel Hausfater-Douieb, este o dovadă a aprecierii. Nume de prestigiu ale criticii literare au scris despre opera Doamnei Betty. A fost răsplătită cu numeroase premii județene și naționale. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Cluj, Reprezentanța Maramureș, unde desfășoară o activitate colegială de admirat. Este Cetățean de Onoare al orașului Seini, unde conduce un cenaclu literar care coagulează autorii din zonă.
După cum spuneam, ea întruchipează triunghiul harului iluminat de poetă, prozatoare și traducătoare. Nu uit a spune că a rămas pentru învățământul maramureșean o excelentă profesoară. O personalitate complexă a nord-vestului transilvan. Dar nu numai. Cărțile ei au fost lansate la București, Cluj-Napoca, Satu Mare, Baia Mare și evident în Seiniul natal. Face parte din familia scriitorilor profesioniști cu o încredere nemăsurată în metaforă și în personajele sale. Cumpănește cu folos timpul, zborul păsărilor și norii. Că un iluminat știe să aleagă calea potrivită pentru destinul lui. Mai ales cel literar.
Astăzi, 4 august, în zi aniversară, mi-am amintit că Betty a văzut, în Bretagne, cele mai frumoase hortensii din viața ei. Noi, scriitorii din Maramureș, îi dăruim cuvinte alese din limba română. La mulți ani, distinsă colegă!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.