Episcopii catolici din România, comuniune în spiritul Sinodalității

0
45

Episcopii romano-catolici și greco-catolici din România s-au reunit la Oradea, în perioada 19-21 septembrie, pentru sesiunea plenară de toamnă a Conferinței Episcopilor din România (CER). La eveniment a luat parte și Preasfințitul Vasile, episcopul greco-catolic de Maramureș.
Pe ordinea de zi, temele de discuție au fost determinate de necesită­țile Bisericilor locale. Ca de obicei la astfel de întâlniri, au fost mai multe momente de rugăciune – cu o intenție specială pentru pacea în Ucraina – care au culminat cu celebrarea Sfintei Liturghii în biserica „Schimbarea la Față”, în biserica Seminarului și în Catedrala Greco-Catolică „Sf. Nicolae”, împreună cu preoții, credincioșii și cu elevii de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”.
De asemenea, PS Virgil Bercea, gazda întâlnirii, a organizat diferite momente culturale și întâlnirea episcopilor cu autoritățile civile locale. Plină de încărcătură emoțională a fost vizitarea istoricului Palat Episcopal greco-catolic care, în data de 25 august 2018, a suferit un incendiu devastator.
“În centrul discuțiilor CER s-a aflat Sinodul Episcopilor, cu tema sinodalității (…) Pe lângă informările din eparhii, dieceze, comisii și instituții legate de CER, discuțiile au atins chestiuni care privesc viața liturgică, educația, tineretul, familia, colaborarea în cadrul clerului și al persoanelor consacrate din România, precum și legăturile cu alte Conferințe Episcopale și instituții ecleziale europene”, a informat pr. Francisc Ungureanu, secretar general.
Următoarea sesiune a CER va avea loc la Satu Mare, în intervalul 10-12 mai 2023, fiind găzduită de Episcopia Romano-Catolică de Satu Mare.
Conferința Episcopilor din România se întrunește de două ori pe an în sesiune ordinară și îi reunește pe toți episcopii romano-catolici și greco-catolici din România, exprimând unitatea Bisericii locale și comuniunea cu Urmașul lui Petru, Sfântul Părinte Papa.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.