Întâlnirea cu responsabilii de monumente istorice și cu muzeografii

0
63

Joi, 17 noiembrie 2022, cu începere de la ora 11,00, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului și Sătmarului, a prezidat întâlnirea cu responsabilii de monumente istorice și cu muzeografii, în Sala „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” din incinta Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Municipiul Baia Mare.

Întâlnirea a început cu un moment de rugăciune.

La această ședință a participat și Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, domnul Rudolf Stauder, prefectul județului Maramureș, Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru sectorul sacru și pictură bisericească, Pr. Călin Iosip, inspector al sectorului patrimoniu, Aura Pintea, inspector, Direcția Județeană pentru Cultură Maramureș, Gabriela Lipoveanu, consilier, Direcția Județeană pentru Cultură Maramureș, precum și alți responsabil și reprezentanți de instituţii judeţene cu atribuţii în domniul restaurătii şi reabilitării construcţiilor monumente istorice.

„Am convocat la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare întâlnirea cu supraveghetorii muzeelor, cu muzeografii şi preoţii din comunităţile şi din parohiile care au monumente istorice importante, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Cele mai multe monumente istorice, în special biserici de lemn, sunt în judeţul Maramureş. Şapte dintre ele fac parte din patrimoniul UNESCO şi sunt importante pentru că ridică ţinutul şi promovează turismul religioas şi este făcută cunoscută Biserica Ortodoxă prin aceste monumente strălucite, construite de meşteri populari de geniu. Unele dintre ele au peste 400 de ani vechime, deci iată că au trecut şi proba timpului şi tezaurizează în pereţii lor, în izdurile lor, în turlele lor, în înfăţişarea lor smerită, dar zveltă, ca o ancoră, atârnată de cer, tezaurizează toată credinţa moşilor şi a strămoşilor, verticalitatea şi demnitatea, şi libertatea lor, dorinţa lor de libertate şi de neatârnare, şi dreapta lor credinţă fără niciun fel de abatere de la rânduielile moşilor şi ale strămoşilor şi de la rânduielile Sfinţilor Apostoli şi ale Sfinţilor Părinţi. I-am chemat pe cei care veghează la buna desfăşurare a vizitării acestor monumente, precum şi la protejarea, promovarea şi consevarea lor să le oferim îndrumări împreună cu autorităţile. Sunt invitaţi şi reprezentanţi ai Prefecturii, care au atribuţii de intervenţie în situaţii de urgenţă, ai Departamentului pentru cultură şi culte de pe lângă Consiliul Judeţean şi Consiliul Judeţean, prin instituţia în sine, care este implicată în parteneriat cu Biserica. Biserica este proprietarul acestor valoroase monumente şi ea răspunde de buna lor chivernisire. Dăm slavă lui Dumnezeu că au răspuns toţi cei care sunt îndatoraţi să promoveze şi să conserve patrimoniul nostru bisericesc şi sperăm că această întâlnire să aducă un plus de dinamism, de promovare şi mai accentuată a ceea ce are Maramureşul mai frumos: catedralele de lemn.”

Pr. Virgil Jicăreran, consilier eparhial patrimoniu sacru şi pictură bisericească: „Biserica maramureşeană este un simbol nu doar pentru Maramureş, nu este doar un simbol zonal, ci este un simbol naţional. Putem spune asta şi unii spun că biserica maramureşeană este un brand. Noi spunem că este un simbol şi iată că, peste secole, este în stare să reziste chiar o biserică de lemn impusă de autorităţile de oarecând să fie construită din lemn, că nu durează atâta. Iată minunea de la Dumnezeu că durează şi rezistă, unele de peste 400, 500 de ani. Ele sunt pentru noi o comoară, dar astăzi, în zilele pe care le trăim, din varii motive, din lipsa fondurilor pentru reabilitare şi restaurare, din lipsa unui personal specializat şi din lipsă de interes, în unele cazuri, de ce să nu spunem, a ajuns ca biserica din lemn din comoară să fie povară. Şi, pentru aceasta astăzi, la iniţiativa Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a avut loc o întâlnire cu toţi responsabilii de monumente istorice din juddeţul Maramureş şi cu reprezentanţii Prefecturii şi prefectului, şi ai Consiliului Judeţean. Era necesară o astfel de întâlnire pentru a face cumva ca situaţia monumentelor istorice din zona noastră să fie îmbunătăţită. Şi s-a ajuns la o concluzie în care să organizăm un grup de activitate şi iniţiativă din cadrul acestor trei instituţii, Prefectură, Consiliu Judeţean, Direcţia de Cultură a judeţului Maramureş şi Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, pentru ca în viitor să putem să detensionăm unele situaţii care sunt defavorabile monumentelor noastre istorice. Avem 115 monumente istorice în Maramureş. Iată sunt 65 de biserici de categoria A, din care 7 sunt în patrimoniul  UNESCO, avem 51 de categoria B şi încercăm să facem ca aceste lucruri, pe viitor, să funcţioneze. Este necesar ca, împreună cu Consiliul Judeţean şi cu Direcţia de Cultură, să realizăm o actualizare a inventarului, atât a obiectivelor din patrimoniul imobil, cât şi din cel mobil. Aceste lucruri s-au discutat şi urmează ca să avem întâlniri periodice şi să putem să ajungem la o îmbunătăţire a acestor situaţii.”

Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.