Un cetățean de onoare, în expoziție la Etnografie • O viață dedicată artei olăritului

0
61

Într-o atmosferă plină de emoție, la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, a avut loc vernisajul expoziției “Cornel Sitar – O viață dedicată artei olăritului”. Aceasta scoate în evidență realizările unui om iubitor de cultură, valori și tradiție prin prisma ceramicii.
La eveniment au participat prieteni și cunoscuți ai domnului Sitar, dar și reprezentanți ai mai multor muzee atât din Baia Mare, cât și din țară. Expoziția a fost gândită și aranjată, sub coordonarea etnologului Janeta Ciocan și a managerului Monica Mare, care, alături de colegii din echipa muzeului, Cristian Robescu, muzeograf, Gabriela Oțet, conservator, precum și alți colegi din alte departamente ale muzeului (întreținere, achiziții, contabilitate etc), au reușit să pună în valoare un parcurs excepțional al unei vieți dedicate artei olăritului.
„60 de ani dedicați olăritului. Un meșteșug străvechi, care l-a dus mai departe cu migală și pasiune. O artă atât de bogată în simboluri prin care lutul a fost transformat în forme minunate de mâinile pricepute ale olarului Cornel Sitar.
Sunt atât de multe de povestit despre munca sa și despre dragostea cu care a creat încă de la vârsta de 13 ani nenumărate obiecte valoroase, încât aceste câteva rânduri n-ar putea cuprinde nici pe departe ceea ce a realizat acest Ambasador al Maramureșului. Peste 140 de diplome de la participările sale la târguri și expoziții, atât în țară, cât și în străinătate, nenumărate ore petrecute în atelier, întâlniri cu copiii dornici să învețe acest frumos meșteșug și mii de obiecte create cu un talent deosebit. Distincția de Cetățean de Onoare al județului Maramureș primită post-mortem onorează numele său și vine în sprijinul valorii pe care dumnealui o are atât prin noblețea meșteșugului pe care l-a iubit, cât și prin întreaga activitate dedicată păstrării valorilor culturale”, au transmis oficialii Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Baia Mare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.