Retrospectiva în Educație (III)

0
137

10 unități de în­vă­ță­mânt din Maramureș se aflau, în 2022, în topul național al roboșcolilor, realizat în funcție de numărul de elevi din clasamentul final al concursului de robotică NEXTLAB.TECH, ediția 2021. Concursul a reunit peste 44.000 de elevi și peste 1.600 de școli, iar mai mult de 750 de elevi au beneficiat de kituri gratuite. Totodată, au fost întocmite liste cu elevii robocampioni, în­tre care am regăsit și elevi maramureșeni.

• Generator pentru un spital din Ucraina; educație juridică în școli; mobilitate în Portugalia

În 2022, o inițiativă frumoasă a pornit de la Colegiul Național „Vasile Lucaciu” din Baia Mare și Asociația de Părinți a Colegiului Național „Vasile Lucaciu”, creând astfel un parteneriat durabil între Colegiul Național „Vasile Lucaciu” și Asociația „Filantropia Maramureșeană”: achiziționarea unui generator de curent pentru unul dintre spitalele din Liov sau Ivano-Frankivsk, din Ucraina. · Uniunea Națională a Barourilor din România, alături de barourile din România și inspectoratele școlare județene, a implementat, în 2022, în școlile din țară proiectul „Fii avocat în școala ta!”, în cadrul căruia elevii au beneficiat de ore de educație juridică. În județul nostru, Baroul Maramureș a asigurat derularea proiectului în unitățile de învățământ gimnazial și liceal prin validarea unei echipe de proiect formată din 35 de avocați voluntari. · În 2022, a avut loc cea de-a doua mobilitate din cadrul proiectului „Pregătirea tehnicienilor în turism prin mobilități Erasmus+”, finanțat de Comisia Europeană prin intermediul Programului Erasmus+, Acțiunea cheie 1. Proiectul și-a propus echiparea unui grup de 38 cursanți VET din consorțiul „VET4Maramures&Turism” – format din Colegiul Economic „Pintea Viteazul” din Cavnic, Liceul Tehnologic Forestier din Sighetu Marmației și Liceul Borșa – cu rezultate ale învățării necesare adaptării tinerilor la cerințele unui loc de muncă, prin efectuarea de mobilități organizate în parteneriat transnațional, în Portugalia.

• Finanțare PNRAS; proiect al Fundației Regale; îndrumar de secretariat

31 de unități de în­vă­țământ din Maramureș erau anunțate, în 2022, ca beneficiare în cadrul celui mai mare program de sprijinire a participării la educație din istoria recentă a României: Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS). La nivel național, 1.391 de unități de învățământ urmau să primească o astfel de finanțare. · Potrivit unui ordin de ministru, expresia „modul de învățare” a înlocuit perioadele alocate cursurilor. Au fost gândite cinci astfel de module, divizate de cinci vacanțe. · Asociația “Mansio” din Firiza (președinte Adrian Hochia) s-a numărat printre cele 10 ONG-uri din țară câștigătoare în cadrul proiectului CONFER, derulat de Fundația Regală Margareta a României, în parteneriat cu Nedland Kultur. · Olimpiada de Lingvistică din România și-a ales elevii de liceu calificați pentru a doua dintre cele trei etape în urma cărora se făcea selecția echipei care a reprezentat România la International Linguistics Olympiad. Între acești 10%, se număra și Tudor Muntean, din clasa a XI-a E, de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare. · Cu sprijinul Sindicatului Liber din Învățământ Maramureș (SLI MM), a ieșit de la tipar, cu o excelentă grafică (Editura Ceconi), o carte mult așteptată de către secretarii și directorii unităților de învățământ din județ: „Mic îndrumar de secretariat”, autoare fiind Luminița Ardelean, secretar-șef la Școala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” Baia Mare.

• Proiecte de reabilitare a școlilor din Baia Mare; secretar de stat din Maramureș la Educație

La inițiativa primarului Cătălin Cherecheș, Consiliul Local Baia Mare a aprobat demararea unor noi proiecte de reabilitare a nouă unități de învățământ din municipiu. Este vorba despre colegiile “Aurel Vlaicu”, “C. D. Nenițescu”, “George Barițiu”, “Anghel Saligny” și “Nicolae Titulescu”, Liceul “Emil Racoviță”, Liceul cu Program Sportiv (corp – sala gimnastică), Școala “George Coșbuc” și Grădinița Nr. 28. Sunt unități în care erau prevăzute lucrări de reabilitare termică, de reparații ale construcțiilor, lucrări de refacere a finisajelor interioare. Valoarea lucrărilor – aproximativ 18 milioane euro. · În 2022, s-a desfășurat faza principală a cercetării PISA. A fost implicat un eșantion reprezentativ, alcătuit din elevi ai mai multor școli din România, dintre care patru din județul Maramureș. · Decizia privind numirea maramureșencei prof. psih. dr. Antoaneta Bolchiș în funcția de secretar de stat la Ministerul Educației a fost publicată în Monitorul Oficial. · Școala Gimnazială Băsești a participat la proiectul național 4/4 Pentru Prieteni, ediția a IV-a, organizat de Ambasada Statelor Unite ale Americii și American Councils for International Education.
În acest context, elevii au fost implicați în activități de voluntariat ecologic. · S-a anunțat faptul că toate clădirile aflate în proprietatea municipiului Baia Mare, atât cele cu rol educațional, cât și cele cu funcțiune administrativă, socială, culturală ori sportivă vor fi modernizate și întreținute, potrivit unui acord-cadru semnat de către Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

• Activitate de învățare trans­na­țională; nou inspector școlar general; job shadowing

Ca urmare a acțiunilor sindicale derulate în 2022: mitinguri, pichetări, grevă de avertisment, precum și a negocierilor care au avut loc ulterior la nivelul Ministerelor Educației, Muncii și Finanțelor, dar și cu primul-ministru al României, a fost adoptată Ordonanța de Urgență privind plata diferențelor salariale cuvenite personalului didactic din învățământ pentru perioada 1 iulie 2017-31 august 2021. · Elevi și profesori ai Colegiului Economic “Pintea Viteazul”Cavnic au participat la o activitate de învățare transnațională din cadrul proiectului “Guide the Guide!” (parteneriat strategic Erasmus+), găzduită în localitatea Paiporta din Spania. · Maramureșeanca prof. dr. Anca-Minodora Costin-Hendea, inspector școlar general, a fost numită în funcția de secretar de stat la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. · Prof. Mihai Cosmin Pop a fost numit, prin ordin al ministrului Educației, în funcția de inspector școlar general la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Maramureș. ·
În cadrul proiectului „Profesionalism în turism prin Erasmus+”, implementat de Consorțiul “VET4Tourism”, s-a derulat activitatea de job shadowing, la care au participat trei cadre didactice care predau discipline tehnice din domeniul Turism și alimentație – Beatrix Petric (Colegiul Economic “Pintea Viteazul” Cavnic), Mariana Mandra (Liceul Tehnologic Fores­tier Sighetu Marmației) și Camelia Bumbar (UCECOM). Profesorii participanți au vizitat Escola de Hotelaria e Turismo, din Lisabona, Portugalia. · 14 elevi și doi profesori ai Colegiului Național “Dragoș Vodă” Sighetu Marmației au plecat spre Cordoba – Spania, pentru prima mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+ “Primul pas în cariera ta IT”. Acesta era singurul proiect pentru informatică ce s-a derulat într-un colegiu din Maramureș.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.