Dor de Eminescu la Chicago

0
225

Sub acest titlu a avut loc la Chicago, în Biserica Sfântul Andrei, un program de muzică și poezie din dor de Eminescu. Semn că poezia e muzica sufletului. Așa am trăit, într-o unică rostire a poeziei și muzicii, mitul lui MIHAI EMINESCU! ,, L-a-nceput a fost cuvântul și cuvântul este Dumnezeu” și potrivit poetului, “Dumnezeul geniului, l-a sorbit din marea de-amar…” În această idee, artista NICOLETA ROMAN, născută la Baia Mare și stabilită în SUA, la Chicago, a deschis momentul omagial dedicat lui EMINESCU recitând poezia “Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”. Starea de poezie fiind creată, au urmat lieduri pe versuri de Mihai Eminescu în interpretarea artistei cu voce de privighetoare. Nicoleta Roman a fost acompaniată vocal și la chitară de soțul ei, Liviu Roman, talentat artist la rându-i. Și el născut în Maramureș. Ne-a fost dat deci să ne bucurăm de armonia artei acestui minunat cuplu de viață și artă: Nicoleta și Liviu Roman!
De altfel, chiar ei au fost inițiatorii și organizatorii acestui înălțător omagiu adus Luceafărului poeziei românești. M-am bucurat, împreună cu fiica mea, Ligia Ana, de invitația de a ne implica prin poezie în acest unic moment spiritual, alături de Cătălin Chirică, de asemenea chemat și cu chemare, care a recitat poezia “La steaua”. Comitetul parohial al acestei primitoare biserici a îmbrățișat momentul literar artistic cu o caldă și creștinească primire și colaborare în organizare. Odată cu înserarea din sala de socializare, a coborât în sufletele noastre, ale spectatorilor, oamenilor primitoarei case, și “Sara pe deal”, cu mesajul ideatic, estetic și emoțional al poetului “nepereche”, prin harul artistic al Nicoletei Roman! Un dar divin al vocii, dublat de dăruire și profesionalism! La refrenul acestui frumos cântec a fost participativ și minunatul public, receptiv.
Secundele au învăluit în sclipirile veșniciei recitalul de poezie continuat de Nicoleta Roman. Un bogat și impresionant buchet de poezii a încununat momentul sărbătoresc. De profesie medic, poeta Ligia Ana Grindeanu a adus ofrandă luceafărului bolții poeziei românești, recitând “Floare albastră”. Asortată în privire, vestimentar și sufletește cu motivul cromatic, ideatic și emoțional al demersului poetic eminescian, Ligia i-a dat expresie prin trăire autentică, ilustrată prin rostire, expresie și trăire interioară. A recitat și din creația proprie, dedicată lui Mihai Eminescu. Vorbind despre artista de origine maramureșeană, Nicoleta Roman, Ligia i-a mulțumit pentru organizarea evenimentului la care ne-a invitat.
În acest cadru, propice rostirii poematice, am recitat poezia “O, mamă”, de Mihai Eminescu. Aduc mulțumiri pentru aplauzele oglindite în lacrimi… Părea că trecem și noi “Pe lângă plopii fără soț”, când Nicoleta Roman a deschis lumina sufletului cu “la geamul tău ce strălucea” pentru a “privi atât de des”, prin piesa muzicală cu același titlu, pe versuri de Mihai Eminescu. Preotul Cosmin Preda a mulțumit, prin cuvinte pline de lumina credinței, organizatorilor și participanților la acest regal eminescian, precum și Comitetului Parohial al Bisericii, care a contribuit la derularea acestei sărbători sub semn eminescian, a Zilei Culturii Naționale”. Lacrimile sufletului i s-au oglindit în cerul privirii, evocând memoria profesoarei sale de limba și literatura română, Veronica, ce a transmis generațiilor de elevi cultul său pentru Mihai Eminescu! Cuvinte, pline de folosul și frumusețea înțelepciunii, a rostit păstorul enoriașilor români, trăitori în îndepărtata Americă, spre a le apropia sufletele de rădăcina neamului: “Lucrurile sunt posibile, deoarece oamenii buni, și când spun oamenii buni, mă gândesc la oamenii care au dare de inimă, la oamenii, care atunci când se roagă, își coboară rugăciunea din gând în inimă și din inimă o înalță, așa cum Eminescu a făcut ca opera lui literară, poezie, proză, să rămână veșnică!”
Astfel, semnul împlinirii dorului de Eminescu, de românescul plai și neam, s-a împlinit pe pământ american, prin armonia dintre emițător și receptor a cuvântului de credință izvorâtor! Programul muzical, împlinit cu dăruire și talent de Andrea Faur și Florin Tătaru, a fost de natură să bucure sufletul românilor cu melancolice melodii, dar și cu acorduri muzicale cu versuri-mesaje, care să îmbie la pași de dans. Oamenii au avut și oferta unor bucate tradiționale, un fel de “ca la mama acasă” în casa sufletului românesc! Așa, inimile de români, neînstrăinate sufletește, au răspuns chemării poetului veșnicit de genialitatea-i universală!
Ana MUNTEANU DRĂGHICI,
Chicago, 14 ianuarie, 2023

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.