“Împreună pentru un viitor mai bun în Coroieni”, un proiect derulat de Asociația “Reality Check” în parteneriat cu Primăria Comunei Coroieni, Fundația “Noi Orizonturi” și Asociația “Pe Stop”, se apropie de final, după doi ani de implementare a serviciilor sociale integrate în Ponorâta, una dintre cele mai sărace comunități din țară. În continuare, asociația oferă aici tichete sociale copiilor, însă acestea sunt condiționate acum și de rezultatele școlare, nu doar de prezență.
• 200 de copii la afterschool, 11 tineri la cursurile de alfabetizare
Potrivit raportului “Reality Check”, la finalul fiecărui modul educațional, copiii din Coroieni – Ponorâta dau un test de evaluare, iar cei care îl promovează și au prezență bună primesc tichete sociale. În septembrie-octombrie 2022, 90 de copii dintre cei 172 înscriși în ciclul primar au primit tichete sociale, iar în noiembrie-decembrie – 97 de copii. În cadrul proiectului, tot pe linia de Educație, 200 de copii din Coroieni – Ponorâta au participat la afterschool, la sesiuni de alfabetizare rapidă și de dezvoltare personală, la cluburi sportive și au mers în tabără. De asemenea, 34 de tineri s-au implicat în Clubul tinerilor, iar 11 au frecventat cursurile de alfabetizare. 225 de părinți din Ponorâta – Coroieni au participat la întâlniri și discuții individuale. Tot la Ponorâta, se oferă, în continuare, burse copiilor care merg la liceu.
• două persoane sărace, angajate în proiect
În domeniul Sănătate, 171 de fete și femei din Ponorâta – Coroieni au participat la cursuri de igienă feminină, consiliere pentru alăptare și îngrijire copii, iar la capitolul Dezvoltare Comunitară, 15 locuitori din Ponorâta – Coroieni s-au implicat în Grupuri de Inițiativă Locală. Două persoane sărace din comunitate au fost angajate în proiect. La evenimentele comunitare, 800 de locuitori din comună s-au implicat în: patru ștafete pentru educație, două evenimente cu tema multiculturalitate, trei caravane medicale, o acțiune de ecologizare. Cu sprijinul partenerilor, asociația a oferit, în două rânduri, alimente de bază pentru sărbători pentru toate familiile aflate în situații de vulnerabilitate, ai căror copii au avut prezență la școală de cel puțin 70%.
• acces la servicii, facilitat pentru 30 de familii vulnerabile
Pe latura Serviciilor sociale, s-a încurajat un mod de lucru structurat al echipei locale integrate de la primărie și școală. Împreună cu echipele locale s-au identificat 30 de familii vulnerabile cărora li s-a facilitat accesul la servicii (acte de identitate, sănătate, educație etc.). Întâlniri regulate cu echipele integrate vor avea loc și după finalizarea proiectului pentru a rezolva cât mai eficient cazurile dificile. Sprijinul financiar pentru acest proiect a fost asigurat de Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021.
Frumoasa initiativa!