Oana Acherman a profesat o bună perioadă la catedra de matematică. Venirea pe lume a copiilor săi i-a schimbat viziunea despre viață. Oana a decis că vrea să petreacă mai mult timp alături de copiii săi. Mai mult, a ales să îi bucure cu jucăriile ieșite chiar din mâinile sale dibace.
Acum, cei patru copii ai săi sunt înconjurați de ursuleți, girafe, pisici, unicorni, reni, moși Crăciun, toate jucăriile fiind croșetate de talentata Oana Acherman. Între timp, tânăra mămică și-a mai descoperit un talent: acela de a crea săpunuri și șamponuri naturale. Ideile și inspirația i-au venit privindu-și copiii și gândindu-se la nevoile lor.
Oana Acherman pare să-și fi păstrat sufletul de copil. Și nici nu ar fi avut altă variantă, având în vedere că e mămica a patru copii frumoși și jucăuși, în vârstă de 2, 4 , 6 și 8 ani. Pentru ei, Oana a pus în practică o pasiune mai veche pe care a moștenit-o de la bunica ei, croșetatul. Nu croșetează orice obiecte, ci jucării. Fiecare jucărie e unică și lucrată cu mult suflet.
„Am început să croșetez de când eram foarte mică, de pe la 5 ani. Bunica m-a învățat. Apoi a fost o perioadă când nu am croșetat, deoarece am învățat pentru facultate. Când s-au născut fiicele mele, am văzut diverse jucării pe internet. Am zis că și eu aș putea să le fac. Și am realizat primele jucării. Efectul a fost unul neașteptat. Le-au plăcut atât de mult jucăriile, s-au jucat foarte mult cu ele, nu s-au plictisit de ele, ceea ce m-a motivat să mai creez și alte jucării. Și am început să realizez atât de multe jucării încât nu mai aveam ce să fac cu ele. Am dat la prieteni, dar ulterior am zis să încerc să vând. De vreo 4 ani, le vând online sub numele de KidzMood”, a relatat Oana.
Să creezi o jucărie nu e deloc ușor. Uneori, Oana Acherman e nevoită să lucreze ore întregi pe o jucărie, dar la final are satisfacția că produsul a ieșit din mâinile ei și că e ceva diferit față de ce se găsește în comerț.
„Am creat jucării diverse. Am făcut foarte mulți iepurași, dar am realizat și ursuleți, pisici, girafe, unicorni, cai, păpuși, reni, ornamente de Crăciun, moși Crăciun, steluțe, gnomi, caracatițe, iar lista poate continua. Am nevoie de câteva ore pentru a finaliza o jucărie. De exemplu, pentru a realiza un moș Crăciun mititel, am lucrat vreo două ore. Sunt foarte migăloase. O păpușă, mi-a luat în jur de 10 ore”, a adăugat creatoarea de jucării.
Prețul jucăriilor e puțin mai ridicat decât în cazul celor de duzină, dar creatoarea spune că folosește ață specială, pe lângă faptul că pune mult suflet. În plus, jucăriile se păstrează o perioadă îndelungată.
„O păpușă croșetată costă 100 lei. Mai mult e un hobby, nu e o afacere pentru mine. Materialele costă destul de mult. E o ață special creată pentru jucării și atunci jucăriile se pot spăla în mașina de spălat, se pot usca, nu sunt de unică folosință, țin foarte bine. Una din jucăriile preferate ale copiilor mei este renul și se păstrează la fel, deși a fost spălat, tras în toate direcțiile, aruncat, purtat afară. Jucăriile pot fi folosite de la cele mai fragede vârste, de când s-au născut pentru că au umplutură hipoalergenică, sunt făcute din bumbac. Sunt altceva decât găsești în comerț. Sunt unicat. Fiecare păpușă e altfel realizată. Niciodată nu vor fi două la fel. Se pot personaliza, cu culorile dorite. Eu am 4 copii, 3 fete și un băiat, ei le adoră. Dacă aș avea timp, aș croșeta și mai multe jucării”, a adăugat Oana Acherman.
Creatoarea de jucării spune că, în general, se inspiră de pe internet când realizează un nou model de jucărie. De curând, Oana s-a apucat și de prepararea săpunurilor și șamponurilor naturale. Tot bunica ei e „vinovată” pentru această nouă îndeletnicire.
„Am început să fac săpunuri, tot pentru copii. Inițial, am căutat ceva săpun foarte bun pentru piele, dar nu am găsit. Săpunurile mele conțin doar ulei de cocos, ulei de măsline, unt de shea, unt de cacao, ricin, argan și untură. Când eram mică făceam cu bunica mea, dar numai din untură. Pentru copii, adulți, prepar inclusiv șampon de plante. Pe copiii mei îi spăl doar cu săpunurile mele”, a mai spus Oana Acherman. Săpunurile realizate de Oana se găsesc pe pagina de socializare Bubble Blue Soap.
Oare de ce nu se mai poate folosi cuvântul „MAMĂ”? De ce trebuie „mămică”? Mamă e cuvânt rușinos? De ce trebuie eufemisme (grețoase) la „mamă”, „tată”, „burtă” („burtica” gravidelor! – brrr, ce urât!) etc.?