Baia Sprie și Baia Mare s-au judecat pentru apă, în secolul trecut!

0
248

Războaiele apei au fost şi vor fi

Cu mult înainte să se vorbească de o criză a apei, de încălziri globale, APA a constituit o miză serioasă, un motiv de conflict între localități. Dacă am mai amintit conflictul apei dintre Moisei și Săcel, atât cel străvechi, cât și mai recent, iată că au avut conflict, inclusiv în instanță, Baia Sprie cu Baia Mare!

La început de secol XX, încă pe vremea Austro-Ungariei, pe Gutâi sus exista o captare de apă numită Trei Izvoare. Există și acum, e palpabilă. De acolo, apa venea spre Baia Sprie și ulterior spre Baia Mare. Desigur, a funcționat atâta vreme cât deservea Centrul Vechi, o comunitate destul de mică, nu de întinderea actualului oraș. În acea vreme, ca să vezi ironia, apa nu era nici a Apelor Române… mă rog, Maghiare, nici a Vital, era o sursă de venit a orașului Baia Sprie, pentru care primea bani! Până la urmă, s-a ajuns în instanță. În cartea recent apărută „Baia Sprie în perioada postbelică” a lui Gheor­ghe Muntean, se vorbeşte despre un conflict deschis între cele două oraşe, pe seama apei. Între cele două oraşe exista un contract pe 50 de ani, datând din 1907, în care Baia Sprie concesiona pentru Baia Mare câteva izvoare pentru suma de 10.000 coroane de aur plus instalarea unui motor şi a două guri de apă pentru situaţii de incendiu. Dar Baia Mare s-a extins, apa nu mai ajungea. Municipiul a mai captat un izvor, fără să ceară voie, ducând astfel 120.000 litri apă pe zi. Baia Sprie a închis apa Băii Mari şi s-a ajuns la instanţă. Ca o simpatică ironie, primarul băisprian al momentului se numea… Ariton Cherecheş!!
Baia Mare s-a rupt de la acea captare, făcându-și propriul lac la Bodi Ferneziu (numele Bodi venind chiar de la inginerul cu ideea bună!). Tot de pe-atunci există și acea stație de tratare de pe deal, de la intrarea în Ferneziu, unde acum își duce veacul o comunitate de romi. Vremurile s-au schimbat, a apărut acumularea Firiza, iar Baia Sprie a devenit tributar apei băimărene. Și iar s-au schimbat vremurile, în anii 90, după conflicte, datorii etc, acum Baia Sprie s-a desprins de municipiu și are propriile surse de apă, ce vin din Poiana Boului ca afluenți ai unui Săsar – apă de munte, încă tânăr și vivace, la care se adaugă… exact acele ape de la Trei Izvoare, de pe vremea Austro-Ungariei! Cercul s-a închis! Ambele captări și stații străvechi de tratare există, au peste 100 de ani fiecare, doar că au făcut picioare siglele austro-ungare ale orașelor…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.