Confesiuni printr-o muzicalitate a culorilor, într-un univers artistic abstract

0
79

Artista plastică, Delia Vancea, se confesează iubitorilor de frumos prin compozițiile sale picturale, expuse în aceste zile la Galeria de Artă a Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Baia Mare. Cu o sinceritate debordantă, artista iese din sinele său și vorbește despre ego prin “gest și metaforă”.
“M-am uitat într-un album editat în 2015 în care scriam despre pictura din Baia Mare, împreună cu pictorul Agoston Vesa, ce scriam atunci despre Delia Vancea. Sintetizez: este vorba despre o muzicalitate a culorilor, de o finețe și de o sensibilitate astfel încât trăiești senzația unui simț olfactiv al parfumului ca și cum pictura ar avea o arie de înregistrare și din acest punct de vedere. Asistăm din punct de vedere tehnic la niște noțiuni de realizare în culori de apă. Tehnica picturii în acril presupune un liant care este apa, esența vieții. Ne gândim că lucrările vor înfrunta vicisitudinile a ceea ce înseamnă viața. Această tehnică îi permite o sinceritate debordantă, tot ce ai pe suflet, în momentul în care ți-ai descătușat sufletul nu te poți opri și tehnic până nu ai mărturisit tot. Discursul domniei sale este unul prin excelență, personal” – a subliniat prof. univ. dr. Nicolae Suciu.
Vernisajul Deliei Vancea a avut loc în Ziua Națională a lecturii, astfel încât cei prezenți au remarcat că de data aceasta este o altfel de invitație la lectură, una neconvențională.
“La Vasili Kandiski, în cartea sa despre «Spiritualitatea în artă» spune că acționând asupra sensibilității, arta nu poate să acționeze decât prin sensibilitate. Această scurtă metaforă ar putea fi cu succes un motto al discursului plastic al Deliei Vancea. Eu cred că discursul plastic al Deliei Vancea atinge cel puțin în trei puncte esențiale valențe ale abstracționismului artei contemporane: metafora, gestualismul și experiența culorii. Titlul gravitează în jurul a patru cuvinte: confesiuni, eul, gestul și metafora. Pentru mine sunt o nouă provocare aceste lucrări. Eu îi cunosc activitatea artistică, știu că se simte confortabil în această zonă a abstractului, a inefabilului. Lucrările Deliei oferă un spațiu larg de interpretare. Tipul acesta de confesiune livrează publicului construcția unui chip imaginar, dar și real al sinelui”, a adăugat dr. Eniko Botiș.
Expoziția Deliei Vancea poate fi admirată până în 28 februarie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.