Pagube însemnate în 14 UAT-uri din Maramureş!

0
124

Prefectul Rudolf Stauder, președintele C.J.S.U. Maramureș, a declarat că fenomenele hidrometeorologice periculoase au afectat, în județul Maramureș, 14 unități administrativ-teritoriale.
Temperaturile ridicate au dus la topirea stratului de zăpadă existent, iar precipitațiile abundente suprapuse peste un strat de zăpadă au contribuit la creșterea debitelor și nivelurilor unor râuri și pâraie care s-au revărsat și au transportat aluviuni, material lemnos, pietriș etc.
Au fost produse pagube în următoarele unități administrativ-teritoriale: Ruscova, Rona de Jos, Vișeu de Jos, Poienile de sub Munte, Borșa, Cupșeni, Cernești, Gârdani, Coltău, Copalnic-Mă­năș­tur, Repedea, Bistra, Șișești și Recea.
Scurgerile de pe versanți au blocat accesul temporar a nouă persoane pe o cale de acces la gospodării. Apele revărsate au inundat patru gospodării, trei anexe gospodă­rești și au afectat: 10 poduri, 27 podețe și traversări pietonale, 6,66 km de drum comunal, 92,87 km străzi, 12,6 km de drumuri forestiere și agricole, 9,03 hectare de pășuni și fânațe, 55 hectare de teren arabil și două surse de alimentare cu apă în sistem centralizat.
De asemenea, au fost colmatate mai multe cursuri de apă necadastrate și s-au produs eroziuni la malurile unor cursuri de apă aflate în administrarea A.N.A.R. și a autorităților publice locale. Pompierii militari și comitetele locale pentru situații de urgență au intervenit cu utilaje și personal din cadrul serviciilor voluntare pentru situații de urgență, pentru deblocarea podețelor și evacuarea cu motopompe a apei din curți, subsoluri, decolmatarea cursurilor de apă necadastrate.
Rafale puternice de vânt au avariat, în comuna Șișești, 10 gospodării și 12 anexe gospodă­rești, respectiv un autoturism.
Comisii mixte, stabilite prin ordin de prefect, se vor deplasa în teritoriu și vor proceda la evaluarea pagubelor produse în județul Maramureș, în această perioadă, de fenomenele hidrometeorologice periculoase. După finalizarea evaluărilor, situația centralizată va fi transmisă la nivel central, a mai adăugat prefectul Rudolf Stauder.
Ioan Mircea Tentiș, primarul din Şişeşti, una dintre administraţiile cele mai afectate, a spus: „Mulțumim locuitorilor satelor Bontăieni și Cetă­țele care au ajutat în mod voluntar familiile afectate de vijelie, precum și echipelor SVSU Șișești pentru intervenția promptă”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.