În Baia Mare • Mamele și bebelușii din cea mai săracă comunitate primesc ajutor

0
75

Mamele cu bebeluși din Pirita, cea mai săracă comunitate din Baia Mare, primesc ajutor prin proiectul “Safe start for Pirita babies”, derulat de asociațiile “Pirita Children”, “Love2share” și finanțat prin programul „În stare de bine”. Astfel, fiecare copil cu vârsta cuprinsă între 0 și 3 ani din această comunitate are șanse mai mari de a se dezvolta și de a crește mai sănătos, dar, mai ales, de a avea acces la servicii de sănătate, medicamente, scutece și lapte.
“Proiectul «Safe Start for Pirita Babies» s-a născut din dorința celor două asociații partenere, «Pirita Children» și «Love2share», de a crește calitatea vieții mamelor cu bebeluși din Pirita, care trăiesc în sărăcie și marginalizare socială. În perioada 2016-2020, 8 bebeluși sub un an și-au pierdut viața în comunitatea de romi din Pirita. Cauzele principale identificate de Asociația «Pirita Children» și Asociația «Love2 Share», împreună cu mamele din comunitate, au fost: sărăcia severă cu care se confruntă familiile din comunitate, lipsa accesului la servicii medicale, apă curentă, electricitate, la o hrană suficientă și o locuire adecvată, dar și lipsa de informații legate de întreținerea și monitorizarea sănă­tății bebelușilor”, explică Claudia Costea, președintele Asociației “Pirita Children”.
Prin intermediul proiectului “Safe Start for Pirita Babies”, cele două organizații au amenajat și dotat un centru medico- social dedicat mamelor din comunitatea Pirita și bebelușilor acestora, în cadrul căruia oferă, săptămânal, pentru cel puțin 15 mame și 20 de bebeluși, servicii socio-medicale primare, precum: toaletarea nou-născuților, monitorizarea sănătății acestora, consultații medicale, acces la medicină de familie, servicii de mediere între nevoile mamelor și bebelușilor și instituțiile locale relevante, servicii de educație parentală.
În plus, cele două organizații derulează acțiuni de conștientizare și advocacy la nivel local, care vor încuraja cooperarea dintre 200 de persoane și 30 de profesioniști din domeniul socio-medical din Baia Mare, pentru îmbunătățirea stării de sănătate și a calității vieții mamelor și nou-născuților din comunitatea Pirita.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.