Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” Baia Mare are propria Unitate de Transfuzie Sanguină (UTS), autorizată în anul 2014. Aceasta este o componentă de bază a unității spitalicești și, deși prezintă o structură restrânsă, are un impact medical esențial în terapia cazurilor cu necesar transfuzional.
Amplasată strategic la etajul doi al unității, între secția ATI și Blocul Operator, în apropierea Blocului de Nașteri și a Serviciului de Dializă, unitatea deservește toate secțiile și compartimentele din cadrul spitalului, activitatea fiind asigurată în prezent de nouă asistente cu pregătire și experiență în domeniu, sub coordonarea medicului șef secția ATI – dr. Păușan Alina.
“Din acest motiv și datorită complexității cazuisticii specifice unui spital de urgență, UTS este dotat, în totalitate, cu echipamente specifice, conform legislației în vigoare, iar în ultimii ani acestea au fost completate cu echipamente de înaltă calitate, cu aparatură medicală modernă pentru efectuarea de analize imunohematologice, pentru stocarea și transportul componentelor sanguine în condiții de maximă siguranță”, explică George Oros, managerul spitalului.
Tot în cadrul UTS-ului se efectuează, în conformitate cu normele în vigoare, o gamă completă de teste pentru identificarea grupului sanguin și Rh, a antigenelor în sistemul Rh-K, depistare de anticorpi iregulari anti-eritrocitari, probe de compatibilitate folosind mai multe tehnici complementare.
“Conform statisticilor, marii consumatori de terapie transfuzională sunt secțiile de: hematologie, oncologie, medicină internă, ATI, dar și secțiile chirurgicale care pentru intervențiile cu risc de sângerare mare prezervă cu 2-3 zile înainte necesarul estimat de componente sanguine. Peste 1.900 de pacienți au fost transfuzați în cursul anului 2022, numărul componentelor sanguine administrate fiind de 9.033 UI, iar trendul este continuu crescător de la un an la altul” – punctează George Oros, managerul spitalului.
Adresabilitatea către această unitate sanitară este în creștere datorită faptului că pacienții provin nu numai din Maramureș, ci și din Satu Mare ori din județele limitrofe.