Comisia Europeană face praf varianta Guvernului privind “tăierea” pensiilor speciale

1
1042

Comisia Europeană a transmis Guvernului Ciucă un punct de vedere în care afirmă că proiectul de lege privind pensiile de serviciu (inclusiv pensiile militare) ar avea ca rezultat “doar economii foarte limitate și nu ar aborda suficient sustenabilitatea fiscală și, în special, echitatea”.
În plus, nu îmbună­tățește decât în mică măsură caracterul contributiv al sistemului, potrivit experților Comisiei.
Evaluarea preliminară a Comisiei Europene este că, în forma sa actuală, proiectul de lege privind pensiile de serviciu (pensii speciale) nu îndeplinește cerințele necesare, iar oficialii europeni “recomandă cu tărie” să nu se avanseze cu adoptarea noii legis­lații în Parlament până nu sunt integrate evaluările din studiul de impact al Băncii Mondiale.

Pensiile militare

În ceea ce privește pensiile militare, oficialii europeni consideră că “proiectul de lege prevede o creștere a perioadei de referință a veniturilor salariale de la 6 la 12 luni consecutive în ultimii 5 ani de serviciu”, iar “acest lucru nu ar avea aproape niciun impact asupra reducerii cheltuielilor cu pensiile”.
“Două opțiuni analizate de Banca Mondială par mai semnificative: rata de înlocuire a veniturilor de 45% și baza de calcul raportată la veniturile din întreaga carieră. Adoptarea oricăreia dintre cele două ar aduce pensiile speciale mai aproape de principiul contributivității. Luarea în considerare a veniturilor obținute în întreaga carieră ar trebui să fie opțiunea preferată, deoarece ar spori, de asemenea, echitatea sistemului. Această opțiune ar putea fi adoptată în combinație cu alinierea indexării pensiilor militare la cea din sistemul general, ceea ce ar asigura o rată adecvată a prestațiilor în viitor” – propune Comisia Europeană.

Pensiile magistraților

Cu privire la judecători și procurori, experții europeni consideră că deși deciziile Curții Constituționale limitează modificările care pot fi aduse pensiilor judecătorilor/procurorilor, “ar trebui avute în vedere o durată mai mare a serviciului, un cuantum al pensiei mai mic și alinierea indexării la sistemul general pentru a alinia pensiile speciale ale magistraților la principiul contributivi­tă­ții și pentru a face sistemul mai echitabil”.

1 COMENTARIU

  1. Pe CONTRIBUTIVITATE , pensiile magistratilor sunt pensii …obișnuite.
    Cca. 4.000 lei și puțin peste.( pensii plătite din B.A.S.S. )
    Dar, datorita ” jongleriilor ” ilegale și imorale din ultima luna de activitate ele …pensiile ajung și la 50.0000 lei ( fără a contribui cu un leu la B.A.S S.) și sunt platite de la B.A.S.
    De aici și HOTIA CU LEGEA IN MANA a acestor pensii .
    Are dreptatea inițiatorul lor .
    Valeriu Stoica a declarat ca aceste legi încurajează LENEA .
    Sa ne spună și noua cum este , ca doar are pensie speciala !

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.