Maramureșul, „capitala” olimpicilor pasionați de cultură și civilizație

0
193

Maramureșul a găzduit, în perioada 25-28 mai, etapa națională a Concursului interdisciplinar “Cultură și civilizație în România”, reunind în municipiul Baia Mare elevi și cadre didactice din 26 de județe ale țării.
Deschiderea oficială a concursului a avut loc la Centrul de Afaceri Millenium III Baia Mare și s-a bucurat de prezența unui public numeros: profesori, elevi olimpici ai Maramureșului, voluntari în organizare, directori de școli, inspectori școlari, parteneri media.
Ordinea intrării echipajelor în competiție a fost stabilită prin tragere la sorți, iar județul Mureș a fost cel care a deschis competiția, vineri, 26 mai, în sala festivă a Colegiului de Arte Baia Mare.
Un moment emoționant în cadrul festivității a fost recitalul susținut de duetul instrumental format din prof. Carmen Augustin – pian și prof. Lucian Madiar – vioară, de la Palatul Copiilor Baia Mare.
Concursul a fost structurat pe trei secțiuni: studiu privind particularități etnografice/ etnologice și lingvistice locale, studiu privind mentalități culturale și cercetare sociologică și monografii istorice locale. Totodată, competiția a inclus două probe: una teoretică, pentru care fiecare echipaj a pregătit un portofoliu cu prezentarea scrisă din perspectivă teoretică a temei alese: analiza istorică, lingvistică, etnografică, sociologică, religioasă, cu evidențierea aspectelor de interculturalitate; și o probă practică – ilustrarea temei alese prin mijloace grafice, audio-vizuale sau prin obiecte, prezentarea proiectului de conservare.
Ziua probelor s-a încheiat cu o invitație la teatru: piesa „Ore închise”, pusă în scenă de Trupa The Snoop, coordonator Dragoș Călin.
Sâmbătă, 27 mai, olimpicii s-au transformat în călători de o zi prin Maramureșul Istoric, parcurgând cu entuziasm traseul: Baia Mare – Seini – Cimitirul Vesel Săpânța – Școala Gimnazială „Dr. Gheorghe Tite” Săpânța – Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței Sighet – Sinagoga Sefardă Sighet – Mănăstirea „Soborul Sfinților 12 Apostoli” Bârsana – Centrul de Călărie „Casa Pașcu” Budești – Cavnic – Baia Mare. A fost o lecție frumoasă despre istoria locurilor, rost și credință, oferită de profesorul Marius Voinaghi și părintele profesor Florin Hoban.
De buna organizare s-au ocupat: Ministerul Educației prin Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, Consiliul Județean Maramureș, Visit Maramureș și Colegiul de Arte Baia Mare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.