Inteligenţa emoţională şi terapia prin cuvânt

0
104

Două evenimente remarcabile, la Vişeu de Sus
Ziua de 25 mai, cu semnificaţii şi creştine şi naţionale, a fost marcată şi altfel la Vişeu de Sus. În organizarea Clubului Rotary, Primăriei Vişeu de Sus şi Cabinetului individual de psihologie Angela Kolozsvari şi în parteneriat cu şcolile şi grădiniţele din zonă, au avut loc două evenimente remarcabile: Conferința ,,Importanța inteligenței emotionale în lumea de azi” şi lansarea cărţii „Răstimpuri şi anotimpuri terapeutice”, autor Angela Kolozsvari.
Peste 100 de participanți au beneficiat de informaţii, tehnici, metode de gestionare a emoţiilor, de importanţa inteligenţei emoţionale pe toate palierele, venite de la: prof. univ. dr. Muşata-Dacia Bocoş, Departamentul de Ştiinţe ale Educaţiei, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei,UBB Cluj-Napoca (Inteligenţa emoțională și viața emoțională inteligentă); Zoltan Vereş, expert în dezvoltarea inteligenţei emoţionale (Burnout în lumina inteligenței emoționale); Anca Florina Costache, specialist avansat în Tehnici de eliberare emoțională; drd. Alfred Fellner, Școala Doctorală de Comunicare, relații publice și publicitate, UBB Cluj-Napoca (Efectele jurnalismului asupra stării noastre emoţionale și comportamentale); psih. Alina Pralea (Importanța inteligenței emoționale la copii și adolescenți).
Conferința s-a bucurat de un real succes. Au fost teme şi timp bun petrecut pentru a reflecta asupra importanţei inteligenţei emoţionale, ges­tionării emoţiilor, conectarea cu subconștientul nostru, metode prin intermediul cărora pu­tem crea conexiuni cu cei de lângă noi.
Partea a doua a evenimentulului a destins şi relaxat auditoriul. Cartea „Răstimpuri şi anotimpuri terapeutice” a Angelei Kolozsvari a alăturat două forme de artă: poezie şi grafică, cu măiestrie făcută de Zseghora Ghertruda. Ambele având efect terapeutic. Cartea a fost publicată sub tutela Platformei naţionale „Valori Româ­nești” și a Multicultural Business Institute, la Editura Napoca Star, din Cluj-Napoca, cu sprijin financiar din partea NTT DATA România. Lansarea s-a bucurat de prezenţa Alexandrei Cotae, de la MBI.
Așa cum sugerează și titlul, poeziile Angelei sunt o formă de terapie nu doar pentru ea, ci şi pentru cititor. Căruia îi dai voie să-și dezvăluie și el sentimente, să deschidă ușa sufletului. Fiindcă în poezie, cuvintele sunt magice. Printre multe alte calități, poezia este drumul către tine însuți și către ceilalți. „Fiecare om poartă în el sufletul unui poet, nenăscut încă – spune autoarea. Am învăţat de la alţii că poezia este limbajul prin care îţi explorezi sufletul. Că apare atunci când emoţia şi-a găsit gândul, iar acesta poate fi spus în cuvinte. Prin poezie am învăţat să umplu spaţiile de tăcere. Sau singurătate! Când scriu, stau de vorbă cu mine şi asta este poezia mea. Cred că poezia este şi o percepţie despre lume. Iar lumea e mai frumoasă şi mai bună când o priveşti prin ochii poeziei. Curcubeul colorează cerul, natura miroase a flori şi tot ce este deformat dispare în oglinda poeziei, evadând în cuvinte. Dacă nu porţi poezia în tine, nu o vei găsi nicăieri. Prin versuri, eu nu scriu poezie, ci croiesc un drum prin viaţa mea. Poezia mea s-a născut printre oameni, între dea­luri şi apă, în mijlocul pădurii, a preluat vocea ploii şi glasul pământului… Şi a devenit creaţia ritmică a frumuseţii lumii, transpusă în cuvinte”.
Nu putea să lipsească de la lansare parodistul Lucian Perţa, cu o parodie pe măsură. Evenimentul s-a încheiat cu un scurt program artistic asigurat de corul Liceului Teoretic „Bogdan Vodă” din Vișeu de Sus, dirijat de profesorul Doru Pop, şi o sensibilă interpretare a Oanei Pop. Angela Kolozsvari şi ceilalţi organizatori şi parteneri pot să fie mulţumiţi. A fost un produs final demn de apreciat. Lumea are nevoie de asemenea activităţi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.