În Firiza, zeci de copii și tineri vor „alerga să își coloreze vara”

0
213

40 de copii și tineri vor participa gratuit, între 31 iulie și 11 august, la două săptămâni de activități nonformale găzduite de Centrul Educațional Firiza și coordonate de Ioana și Adrian Hochia de la Asociația “Mansio”, în cadrul proiectului “Alerg să-mi colorez vara”.
Pe parcursul celor două săptămâni, vor fi organizate activități și ateliere de învățare formale și nonformale pentru cei 40 de elevi cu scopul cultivării unor valori și atitudini, dezvoltării competențelor cognitive, dezvoltării personale, lărgirii orizontului de cunoaștere al acestora.

„Am observat, pe parcursul timpului, că activitățile nonformale nu le îngrădesc copiilor creativitatea și se simt mult mai în siguranță decât în spațiile formale unde sunt atenționați și mustrați dacă nu îndeplinesc sarcinile date de dascăl. De aceea, este vital să le creezi contextul favorabil învățării de fiecare dată. Activitățile au fost gândite astfel încât să rezolve probleme actuale cu care aceștia se confruntă la școală (ges­tionarea ineficientă a timpului și incapacitatea lor de a-și structura corect informația) prin diferite tehnici accesibile lor. De curând, am pășit și eu în lumea facilitării grafice și am fost foarte impresionată cât sunt de vizuali. Activitățile pe care le făceam cu ajutorul acestei metode le-au stimulat creativitatea și i-au încurajat să gândească în mod neconvențional și să își dezvolte propriile idei vizavi de lumea care-i înconjoară”, explică înv. Ioana Hochia, manager proiect.

Așadar, obiectivele proiectului vizează folosirea unor tehnici de structurare a informației cu ajutorul metodei de facilitare grafică astfel încât elevii să știe cum să-și ia notițe la școală și să învețe eficient.

“Acum, îmi doresc să fac asta pentru cât mai mulți copii. Grafica poate fi o modalitate de a comunica și de a-și exprima emoțiile într-un mod non-verbal – gândesc mai liber, își structurează informația cu ajutorul unor pictograme și, ce e mai important, înțeleg, rețin și își consolidează mai ușor informația. Copiii tind să asimileze și să înțeleagă mai bine informațiile vizuale decât cele prezentate sub formă de text. Acest lucru se datorează faptului că sistemul vizual este unul dintre cele mai puternice sisteme de procesare a informațiilor din creier”, adaugă înv. Ioana Hochia.
De asemenea, proiectul urmărește integrarea socială a celor 40 de beneficiari și acceptarea reciprocă prin realizarea unor activități comune, bazate pe competențe complexe care să răspundă nevoilor reale ale acestora, precum și cultivarea unor valori morale și sociale prin intermediul unor ateliere tematice realizate de voluntari care au rolul de a crește accesul copiilor și tinerilor la servicii ino­vative de dezvoltare a abilităților de viață.
Nu în ultimul rând, activitățile vor ținti dezvoltarea capacității de organizare/ gestionare corectă a timpului cu ajutorul unor jurnale personalizate realizate cu ajutorul unor aplicații.
Proiectul “Alerg să-mi colorez vara” va fi implementat cu sprijinul PEPCO România și Organizația Umanitară CONCORDIA, în cadrul programului de granturi Pepcolandia 2023.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.