Probleme cu calitatea aerului din Baia Mare

1
121

Încălzirea cu lemne și traficul rutier afectează calitatea aerului din Baia Mare. Specialiștii de la Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș spun că, în timp ce la majoritatea indicatorilor înregistrați la stațiile de monitorizare a aerului nu sunt probleme, la particulele în suspensie PM10, situația este diferită.
„O problemă ne ridică indicatorul particule în suspensie la PM10, la concentrația media zilnică. În 2011 au fost cele mai multe depășiri pe toate cele 5 stații, un număr de 176 de depășiri față de un total de 70 de depășiri în anul 2022 și 81 în 2021. Legislația prevede ca un număr de depășiri pe stație să fie de 35”, a subliniat directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Maramureș, Emilia Talpoș.
Oficialii de la Mediu pun aceste depășiri pe seama sistemelor de încălzire rezidențială care folosesc combustibil lemnos (în zona stațiilor 3,4 și 5). De asemenea, de vină sunt și sistemele de încălzire rezidențială, comercială și instituțională care folosesc combustibil gazos, dar și traficul rutier.
În rețeaua automată de monitorizare a calității aerului, pe parcursul anului 2022 au fost efectuate aproape 200.000 de citiri automate pentru un număr de 25 de indicatori, mai puține față de peste 304.000 citiri în 2021. Datele înregistrate în stații au fost disponibile și pe site-ul www.calitatear.ro, ges­tionat de Centrul de Evaluare a Calității Aerului din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.

1 COMENTARIU

  1. „Da, sigur”,cum sa nu, incalzirea cu lemne, masinile si centralele de apartament sunt de vina si nu iazul de decantare de la fosta flotatie centrala din Tautii de Sus de unde zilnic se ridica un nor de praf si vine spre oras.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.