Începe sezonul de ciuperci. Ochii mari, multă documentare, fără acte de curaj şi experimente culinare!

0
490

S-au creat toate condiţiile pentru începerea unui prim sezon de ciuperci. Vă ţinem pumnii să aveţi capturi memorabile, însă mare atenţie la ce culegeţi!

În acest moment, în zona de deal a Maramureşului (Codru, Chioar) au început să apară ciupercile. Deocamdată sunt gălbiori – Cantharelus Cibarius, aproape imposibil de confundat cu ceva otrăvitor, deşi există o ciupercă portocalie asemănătoare, otrăvitoare. Dar mirosul de caise e inconfundabil. De asemenea, au apărut bureţii iuţi. Lactarius piperatus, la care trebuie să aveţi grijă să nu fie fraţii lor amărui, buretele pâslos – Lactarius velereus. Sporadic încep să apară cele din familia Ramaria – creasta cocoşului. De reţinut că dintr-o familie cu 8-9 tipuri, doar Ramaria formosa e uşor otrăvitoare, dar seamănă foarte mult cu căutatele Ramaria aurea sau Flava. Am găsit şi o crăiţă, Amanita Caesaria, din familia de trist renume Amanita, cea cu cele mai otrăvitoare ciuperci de la noi. La fel, am văzut şi cuci, din aceeaşi familie.

Foarte mare atenţie la ciupercile ce ies din ou… Am mai vă­zut în pădure, la rădăcini de cioate, şi ghebe. Şi aici atenţie… pot fi ghebele de vară fără inel, dar pot fi şi ucigătoarele Galerina marginata. În fine, încep să apară şi mult iubiţii hribi, atât cei de vară cât şi cei de plop, cu picior negricios. Deocamdată nu e explozia mult-aşteptată, ca să avem la ce să vă avertizăm, încă departe de varietatea de 5-6-8 feluri de hribi în păduri. O ultimă remarcă, atenţie la oiţe. Pentru liniştea dvs, culegeţi-le pe cele verzi şi vineţii, dacă nu vă pricepeţi bine. Ocoliţi oiţele roşii, sunt imposibil de recunoscut cele iuţi şi gustoase de cele otrăvitoare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.