Ultimul flux de elevi din cadrul proiectului 2022-1-RO01-KA121-VET-000052500, derulat de Colegiul Tehnic “George Barițiu” Baia Mare, a bifat stagiul internațional de practică în Lisabona (Portugalia), în perioada 5-23 iunie. Au participat 17 elevi de la calificările Tehnician operator tehnică de calcul și Tehnician telecomunicații.
Liceenii au avut în program 90 de ore de laborator tehnologic prevăzute pentru modulul “Sisteme de operare și aplicare pentru terminalele inteligente în curriculumul clasei a XI-a”, găzduite de spațiile moderne ale Centro de Formação Profissional da Industria Eletronica, Energia, Telecomunicações e Tecnologias de Informação (CINEL) Lisabona.
“Practic, elevii au exersat instalarea de aplicații Office, pentru fișiere și foldere, pentru internet, multimedia și instalarea echipamentelor periferice: imprimante, camere web, difuzoare, respectiv a sistemelor de operare: Windows, Linux, iOS, Android. Activitățile practice de la CINEL au fost validate, la final, prin certificate Europass. În paralel, liceenii au luat parte și la cursuri de limba portugheză oferite de Casa da Educação Lisabona”, a explicat prof. Mihaela Markovits, coordonator proiect.
Tot în colaborare cu organizația Casa da Educação Lisabona, elevii Colegiului Tehnic “George Barițiu” Baia Mare au bifat o inedită acțiune de ecologizare, pe plaja din Santo Amaro.
În timpul liber, liceenii, însoțiți în acest stagiu internațional de profesoarele Mihaela Markovits și Daniela Ana Pop, au vizitat obiective turistice cu renume în Lisabona, de la muzee, grădina zoologică, oceanariul până la excursii în împrejurimile capitalei Portugaliei.
O croazieră pe Oceanul Atlantic a făcut deliciul tinerilor participanți care, astfel, au avut ocazia de a admira, în mediul natural, o familie de delfini. Mai mult, au călătorit cu feribotul, din Peniche în Berlengas.
Acest ultim flux a fost cel de-al treilea din cadrul proiectului menționat. În total, au beneficiat de stagii internaționale de practică 50 de elevi ai Colegiului Tehnic “George Barițiu” Baia Mare, înscriși la calificările de nivel 3 și 4 din domeniul Electronică automatizări, și două cadre didactice care predau discipline tehnologice.