Cheltuielile neeligibile din proiectele europene ar trebui să fie considerate implicare din partea unităţilor administrativ-teritoriale (UAT), a declarat ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, care a arătat că, în acest context, ar trebui să fie reglementată cofinanţarea fie prin intermediul Trezoreriei, fie prin împrumuturi.
„În prezent, nu este recunoscută de către Ministerul Finanţelor şi de către CAIL partea de contribuţie neeligibilă şi atunci prin intermediul Asociaţiei Municipiilor, Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România să încercăm să reglementăm, fiindcă, de fapt, impasul intervine atunci când nu ai partea de cofinanţare”, a explicat ministrul.
Reprezentanţii Consiliilor Judeţene au adăugat că modul în care sunt constituite bugetele judeţene permite doar derularea unor investiţii „mărunte”, cel mult reparaţii, nicidecum modernizări substanţiale. Potrivit acestora, principala problemă este cofinanţarea proiectelor pe fonduri guvernamentale sau pe fonduri europene pe care trebuie să o asigure Consiliile judeţene. Primarii cer şi ei o modificare legislativă, deoarece „în momentul de faţă, împrumuturile nu pot fi accesate pentru că ele se reţin ca şi grad de îndatorare”.
Aleşii locali spun că e nevoie de o susţinere aplicată astfel încât „să existe acces fie la împrumuturi de Trezorerie, fie la împrumuturi contractate de pe piaţa liberă, împrumuturi care să nu fie reţinute în gradul de îndatorare”.