Adina-Veronica Godja și Raluca Daciana Moisuc sunt cele două profesoare de la Școala Gimnazială ”Dr. Ioan Mihalyi de Apșa” din Sighetu Marmației care, în perioada 6-9 iulie, au participat la seminarul internațional eTwinning „Summer Educator Retreat – Mental and emotional well-being”, desfășurat în Polonia.
Potrivit celor două cadre didactice, programul a fost bine structurat, alternând prezentările cu activitățile practice, la care au participat activ atât ambasadorii eTwinning, cât și începătorii.
Prima zi a început cu înscrierea participanților, urmată de activitatea „Introduction to eTwinning”.
A doua zi, au început sesiunile de workshop, iar programul s-a încheiat cu activități la alegere în aer liber (yoga, tai-chi și iahting).
Cea de a treia zi a debutat cu exemple de bune practici prezentate de ambasadoare eTwinning din cadrul proiectelor eTwinning câștigătoare la premiile naționale.
În cadrul activității „Project planning – part 1”, au fost prezentate, în zece pași, etapele planificării unui proiect eTwinning și modul în care ar trebui să fie primul proiect pentru începători. Au urmat activități în echipă.
”Am fost felicitată de părinții elevilor mei, în special de mama unui elev cu cerințe speciale. Menționez că, în proiectele mele eTwinning, desfășurate în anul 2021-2022, respectiv anul școlar 2022-2023, acest elev cu CES, autism, a fost implicat foarte mult. În anul școlar care tocmai a fost finalizat, elevul cu autism a câștigat campania Rezultate Campania Națională «15 ani de eTwinning». Activitatea mea de ambasador mentor nu se oprește aici. Aceste activități, la care am participat în cadrul seminarului din Polonia, vor fi diseminate la ședințele Consiliului Profesoral din cadrul unității noastre, la Ședințele Comisiei Metodice, în cadrul atelierelor de lucru, al cursurilor ce vor fi ținute de mine, organizate de CCD Maramureș sau de alte asociații, unde funcționez ca formator. Aceste informații vor fi prezentate la Cercurile Pedagogice, la Simpozioanele și evenimentele de diseminare organizate la nivel local, județean, național și internațional”, a subliniat Adina-Veronica Godja, ambasador eTwinning începând cu anul 2020.
Activitatea de formare a răspuns nevoilor profesionale și personale de formare ale cadrelor didactice participante.
”Această activitate de formare reprezintă o oportunitate în dezvoltarea mea profesională. În calitate de începător nu sunt încă familiarizată cu realizarea unui proiect european, însă voi încerca să aplic tot ceea ce am învățat la acest seminar de la colegii mei, însă nu în ultimul rând de la mentorul meu, în redactarea viitoarelor proiecte”, a punctat Raluca Daciana Moisuc, etwinner nou.
Competențele dobândite în cadrul seminarului vor fi integrate în proiectele eTwinning ce vor fi desfășurate, în viitor, cu elevii de ciclu primar.