În Călinești • Copiii de la oraș învață despre satul ancestral

0
248

O frumoasă colaborare între Școala Rădăcinilor Străbune (președinte asociație, Măriuca Verdeș) și o pensiune din Călinești se derulează vara aceasta oferind oportunitatea copiilor și tinerilor din țară care vin în excursii în județul nostru să redescopere tainele satului strămoșesc.
Parteneriatul este fructificat sub forma unor ateliere în cadrul cărora meșteri ai locului împărtășesc tinerilor învățăcei meșteșuguri, tradiții, obiceiuri, datini specifice locului.
“Vin și se cazează în Călinești profesori și elevi din toată țara, iar eu, în cadrul Școlii Rădăcinilor Străbune, alături de Găzdoile Călineștiului, organizăm aceste ateliere, pe toată durata verii. Scopul acestor întâlniri este acela de a le arăta copiilor, tinerilor din țară cine am fost noi la bază, lucrurile elementare ale satului de odinioară: diverse meșteșuguri, de la tunsul oilor până la vopsitul vegetal, cioplitul în lemn, diversitatea lemnului etc.”, explică Măriuca Verdeș, coordonator ateliere.

Tematica atelierelor este construită și în jurul istoriei locale, copiii și tinerii aflând astfel detalii despre întemeierea așezărilor rurale. Portul tradițional este un alt aspect discutat și “experimentat” cu interes de învățăcei.
“Sunt foarte încântați cu toții de aceste ateliere. Au învățat despre istoria satului, cum e împărțit Maramureșul, au deprins cum să împletească, să facă brățări, să înșire păstăi, le-am vorbit despre ocupațiile bărbătești și cele femeiești, le explic rolul naturii în viața omului. Îi îmbrăcăm în haine tradiționale, descoperă opincile, umblă prin iarbă și se conectează cu natura. Nimeni nu îi învață pe acești copii la școală astfel de lucruri, iar prin Școala Rădăcinilor Străbune încercăm să formăm copii cu rădăcini, care au un scop în viață. Copiii țării sunt extraordinari, iar eu merg pe ideea că trebuie să facem conexiunea între generații pentru că de acești copii avem nevoie pentru reinventarea țării, cu ima­ginație”, punctează Măriuca Verdeș.
Feedbackul elevilor și cadrelor didactice este unul extraordinar, iar Măriuca Verdeș a fost invitată să susțină atelierele Școlii Rădăcinilor Străbune și în unități de învățământ din București.
În paralel, Școala Rădăcinilor Străbune derulează, în perioada 8-10 august, ateliere similare la biserica ortodoxă “Adormirea Maicii Domnului” din Sighetu Marmației, pentru copiii din parohie, precum și la Muzeul Satului din Sighet, la care vor putea participa turiștii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.