Mai puțin de o lună până când se mai poate cumpăra vechime în muncă

0
273

Mai puțin de o lună a rămas până când maramureșenii pot să își cumpere vechime în muncă. Regulile pentru plata retroactivă la pensii se aplică până la data de 1 septembrie 2023. Plățile retroactive ale contribuției la asigurările sociale (CAS) se pot face în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă.
Oficialii Casei Județene de Pensii Maramureș au informat că “persoanele care nu au calitatea de pensionar pot să încheie un contract de asigurare socială în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă și pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru o perioadă de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiul de cotizare sau stagiul asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia”.
Acest act normativ (O.U.G.nr.163/2020) oferă posibilitatea persoanelor care nu au realizat stagiul minim de cotizare (de 15 ani) în sistemul public de pensii de a-și completa stagiul de cotizare doar în vederea îndeplinirii condițiilor de pensionare pentru limită de vârstă. Cota contribuției individuale de asigurări sociale este de 25% din salariul minim pe economie, respectiv 750 lei/lună, indiferent de condițiile de muncă. Modalitatea de plată este prin cont bancar sau la casieria instituției. Valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată utilizat la calculul contribuției de asigurări sociale este de 3.000 de lei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.