Alocarea banilor necesari pentru organizarea celei de-a 51-a ediţii a evenimentului „Hora la Prislop” a stârnit comentarii în ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Maramureş (CJ).
Consilierul judeţean, Dorin Cozma, a cerut explicaţii de la conducerea CJ cu privire la alocarea fondurilor pentru manifestarea din Pasul Prislop. Alesul maramureşean a dat de înţeles că prea mulţi bani ajung în „vistieria” Ansamblului Folcloric Naţional Transilvania. Pe de altă parte, consilierul a cerut explicaţii cu privire la contribuţia celorlalte două consilii judeţene implicate în eveniment, respectiv din Suceava şi Bistriţa-Năsăud.
Aproape că ar fi trecut neobservat proiectul privind participarea Consiliului Judeţean Maramureș la realizarea evenimentului cultural Festivalul Interjudeţean de Folclor „Hora la Prislop”. Doar că unul dintre consilierii maramureşeni, Dorin Cozma, a vrut să ştie pe ce vor merge cei 400.000 lei alocaţi din bugetul judeţean. Se pare că mai mult de jumătate din sumă va ajunge la Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania care vine cu asigurarea bunei-dispoziţii. Suma e una semnificativă, aşa că, pe bună dreptate, au apărut şi întrebări cu privire la cât de necesară era repartizarea atâtor bani în buzunarul instituţiei „de casă” a Consiliului Judeţean.
„Am înţeles că Ansamblul Naţional Folcloric Transilvania cere 280.000 lei pentru transport şi altele. Suntem chiar aşa de bogaţi încât închiriem alţi artişti, scena? Nu mai avem parada cailor, avem parada motocicletelor. Tot respectul pentru toate instituţiile care vor veni la eveniment. De exemplu, Rock ‘N Road și Asociația Zimbrii Sighetului şi-au făcut bugetul de la începutul anului. Ansamblul Transilvania şi Muzeul Judeţean de Etnografie nu şi-au făcut buget la începutul anului. Ansamblul Transilvania produce bani şi tot mai vine să jecmănească bugetul judeţean”, a afirmat în plenul şedinţei, Dorin Cozma.
Pe de altă parte, consilierul a cerut explicaţii şi în legătură cu contribuţia financiară a celorlalte două consilii judeţene, din Suceava şi Bistriţa-Năsăud.
Intervenţia alesului maramureşean a fost rapid stinsă de vocea şefului administraţiei maramureşene, Ionel Bogdan, care a declarat că „anul trecut am hotărât să facem manifestarea în 2 zile. Bugetul e mai mic. Prima zi e cu muzică uşoară, a doua zi cu muzică populară. Sunt câteva costuri în plus faţă de 2021. Am păstrat formatul din 2022, în rest doar aranjare, îmbunătăţiri în ce priveşte zonele de mâncare, pentru comercianţi, îmbunătăţiri pentru partea de producători locali şi artizanat… Contribuţia celorlalte două Consilii Judeţene e artistică, cu meşteri populari, producători locali şi alte tipuri de activităţi care şi acelea costă resurse bugetare. Toată lumea contribuie cu câte ceva”, a spus Ionel Bogdan.
Prin urmare, proiectul de hotărâre a fost votat rapid, aşa că, în concluzie „alţi bani, altă distracţie”.