Traian Moldovan la NORD LITERAR

0
72

A apărut numărul pe luna septembrie al revistei de cultură NORD LITERAR, o publicație care, la mijlocul acestui an, a aniversat două decenii de la apariția primului număr. În acest răstimp a reușit să se impună în primul rând în Maramureș, dar și în peisajul literar național. Cu bucurie amintesc că revista are și un ecou peste hotare, deoarece găzduiește scriitori din alte țări, cu precădere din comunitățile românești. Un etalon cultural al Maramureșului, Revista este editată cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș, fiind girată de Uniunea Scriitorilor din România. Dar să vă derulez sumarul.
Poemul lunii este semnat de poetul Alexa Gavril Bâle. Eu mi-am amintit că în acest septembrie care s-a scurs, prozatorul, eseistul, academicianul Augustin Buzura, ar fi împlinit 85 de ani. S-a născut în Berința, locul din care nu a plecat niciodată, cum mărturisea adesea. Criticul literar Irina Petraș, continuă serialul eseistic în care dă răspunsuri la problemele actuale ale literaturii, dar amintește și răspunderile pe care le au scriitorii. Scrie autoarea: “Intelectualul adevărat nu respectă calendarul evenimentelor politice, nu se pliază automat, nu se supune, fiind prin definiție rebel și personalizat.” Eseistul Ion Papuc, intelectualul cu gândire profundă, un fin observator al fenomenului cultural de la noi și de aiurea, comentează cartea lui Ioan Marchiș, “Simbolistica vaselor funerare din cultura Suciul de Sus și Lăpuș.”
Criticul și istoricul literar Gheorghe Glodeanu face un portret complex profesorului și criticului Cornel Ungureanu, la împlinirea vârstei de 80 de ani. Da, o viață dedicată literaturii! Criticul literar Delia Muntean ne reamintește de volumul lui Petru Poantă – “Efectul Echinox sau despre echilibru”, la zece ani de la moartea autorului. Sunt de părerea autoarei, că acești oameni ai cărții au căutat calea dinspre ei înșiși. O, ECHINOX! Profesoara Daniela Sitar-Tăut, într-un jurnal bucureștean, celebrează în stil propriu Ziua Limbii Române, alături de scriitoarea Doina Ruști. Ovidiu Pecican, folosind arta confesiunii, sondează proza lui Florin Bănescu, un povestitor de vocație.
Două pagini de poezie de zile mari sunt semnate de Horia Bădescu și Vasile Igna, poeți care nu mai au nevoie de prezentare, ci doar de lectură. Nu ratați întâlnirea cu poezia majoră! Doamna Dana Buzura-Gagniuc, managerul revistei, rememorează evenimente din lunga vară fierbinte la care a participat sub semnul NORD LITERAR. Din Munții Rodnei, la Facultatea de Litere, de la Muzeul Satului, din Baia Mare, la Băiuț, Copalnic-Mănăștur, ori Lăpuș. Dr. Eniko N. Botiș, muzeograf la Muzeul de Artă din Baia Mare, cinstește vârsta de 85 de ani a unui maestru al sculpturii băimărene, Traian Moldovan. Un text sobru, sondând simbolurile artei lui, soluțiile formale ale artistului. Criticul de artă scrie: „Consacrat ca fiind unul dintre artiștii cei mai importanți ai spațiului cultural românesc, opera sculp­torului Traian Moldovan configurează dimensiunea unui univers artistic bine articulat și situat în ordinea superioară a unei geometrii transcendente.”
Din New York, scriitoarea Doina Uricariu ne-a trimis o corespondență în care analizează cartea lui Bogdan Crețu, microromanul „Nichita, poetul ca și soldatul”, documentat și imaginar, care schițează o viitoare și necesară monografie dedicată marelui poet. În lecțiile despre perfecțiune, poetul Nichita Danilov se întreabă: A fost Nichita Stănescu un poet religios? Autorul răspunde convingător. Eu fac două portrete aniversare de scriitori din Maramureș: poetul și prozatorul Alexa Gavril Bâle, la 60 de ani, și poetul și traducătorul Paul Romaniuc, la 70 de ani. Criticul literar Mircea Popa deslușește trei dimensiuni în creația și activitatea confratelui de la Bistrița, Menuț Maximinian, gazetarul, scriitorul și militantul cultural. Profesoara Izabella Bejan-Krizsanovszki prezintă cartea Benedictina, semnată de constănțeanul Bogdan Boeru, poet, prozator, coautor de scenarii pentru teatru, realizator de scenarii de film, solist vocal, grafician. Autoarea apreciază „frumusețea scriiturii: jonglarea cu terminologia mai puțin cunoscută, frazarea limpede, stilistica echilibrată sunt tot atâtea calități ce oglindesc, în definitiv, respectul pentru Cuvânt.”
Colega noastră Raluca Hășmășan, care a deprins admirabil exercițiul critic, a trecut Prutul, comentând recentul volum de versuri, „Totul va fi bine”, al Mariei Ivanov, scriitoare și jurnalistă de la Chișinău. Raluca apreciază că Maria scrie „cu atitudine, cu asumare și curaj despre teme și despre aspecte dureroase (copilăria grea, sărăcia, bătaia, trădarea, divorțul, ura, războiul, boala) afirmând într-un interviu că poezia a reprezentat un motiv de resuscitare.” Așa, revista a luat în bună seamă o autoare care confirmă puterea lirică a Limbii Române de peste Prut. Apoi poezia este reprezentată de poeții Ioan Dragoș, Dumitru Ichim și Doina Drîstariu. Comentariul plastic este semnat de Dalina Bădescu.
Neobositul întru har parodic, Lucian Perța, apreciază, în felul lui, poezii de Vasile Igna și Horia Bădescu. Când am întâlnit-o, în primăvara acestui an, la Festivalul Internațional de Poezie de la Iași, pe Anila Dahriu, născută în Vlora (Albania) mi-a confirmat o biografie tulburătoare, care se regăsește în lirica ei. Simona Stancu mi-a promis în Copou că va onora pagina de traduceri a revistei noastre cu poeme semnate de Anila. Și s-a ținut de cuvânt. Căutați NORD LITERAR la unele chioșcuri de presă din Baia Mare. Cine cere primește!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.