Și în acest an școlar, Centrul Județean de Excelență Maramureș pune la dispoziția tinerilor capabili de performanțe înalte cursuri de aprofundare în vederea participării la olimpiade și concursuri școlare. Oferta educațională este una extinsă, iar obiectivele vizează atât îmbunătățirea performanțelor academice, dezvoltarea competențelor intelectuale, sociale și emoționale ale elevilor, cât și dezvoltarea activităților de cercetare.
• mai multe etape de admitere
R.: Ce tipuri de programe sau cursuri oferă Centrul pentru tinerii talentați și capabili de înaltă performanță?
Prof. dr. Gheorghe Andrașciuc, directorul Centrului: Centrul Județean de Excelență Maramureș pune la dispoziția tinerilor capabili de performanțe înalte cursuri de aprofundare, în vederea participării la olimpiade și concursuri școlare.
Oferta educațională a Centrului Județean de Excelență Maramureș este una extinsă, oferind elevilor capabili de performanțe înalte pregătire intensă la disciplinele următoare: limba și literatura română, limba și literatura maghiară, limba engleză, limba franceză, matematică, fizică, chimie, biologie, astronomie, istorie, geografie, dezbateri, logică, informatică, TIC, cultura plantelor, veterinară, mecanică, automatizări și electronică, turism și alimentație publică și discipline economice.
R.: Care sunt criteriile de selecție pentru admiterea în programele Centrului? S-au încheiat toate etapele de admitere?
Prof. dr. G.A.: Pentru a cuprinde în Centrul Județean de Excelență Maramureș cât mai mulți elevi, am gândit admiterea în trei etape.
Etapa I s-a adresat elevilor care au fost admiși anul trecut în Centrul Județean de Excelență Maramureș și au obținut premii la olimpiade și concursuri școlare. Pentru această etapă au fost repartizate 10 locuri.
Etapa a II-a s-a adresat elevilor care au participat la cursurile Centrului Județean de Excelență Maramureș sau nu, care au obținut premii la olimpiade și concursuri școlare din CAEN/ CAER.
• filiale în opt unități de învățământ din județ
Prof. dr. G.A.: Cea de-a treia etapă a implicat susținerea unui test de verificare a cunoștințelor la disciplina pentru care au optat elevii.
În acest moment, s-au încheiat cele trei etape de selecție a elevilor, însă am aprobat a IV-a etapă de selecție a elevilor, pentru disciplinele limba italiană, limba spaniolă și limba latină.
R.: Ce resurse și facilități sunt disponibile pentru elevii care participă la programele Centrului?
Prof. dr. G.A.: Centrul Județean de Excelență Maramureș a încheiat Acorduri de parteneriat cu mai multe unități de învățământ, în cadrul cărora funcționează filialele CJEXMM. Cu acest prilej, doresc să mulțumesc directorilor acestor unități de învățământ (prof. Leonard Mardar – Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare, prof. Simona Sălăgean – Colegiul Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare, prof. Marius Crăciun – Colegiul Național „Mihai Eminescu” Baia Mare, prof. Crina Buda – Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” Baia Mare, prof. Simona Popescu – Colegiul Tehnic „George Barițiu” Baia Mare, prof. Codruța Cozma – Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Baia Mare, prof. Dan Constantea – Liceul Tehnologic Agricol „Alexiu Berinde” Seini și prof. Crina Voinaghi – Colegiul Național „Dragoș Vodă” Sighetu Marmației), pentru că au pus la dispoziția CJEXMM resursele din dotarea școlilor, în vederea desfășurării activităților didactice în cele mai bune condiții.
Toți elevii, înscriși în programele de pregătire, au privilegiul de a fi îndrumați de către cei mai buni profesori din județul Maramureș, cu mare experiență în pregătirea elevilor pentru olimpiade și concursuri școlare.
• 70 de elevi ai Centrului, la etape naționale
R.: Cum este evaluat și monitorizat progresul elevilor în timpul participării la programele Centrului?
Prof. dr. G.A.: Progresul elevilor este monitorizat prin interacțiunea acestora cu profesorii lectori care predau în cadrul Centrului Județean de Excelență Maramureș.
De asemenea, testul final, dar și rezultatele obținute de către elevi la diverse competiții școlare reprezintă criterii de evaluare a activităților de pregătire a elevilor în cadrul CJEXMM.
R.: Ce succese sau realizări notabile au avut elevii care au trecut prin programele Centrului în anul școlar trecut?
Prof. dr. G.A.: Cu certitudine, elevii care au participat la cursurile de excelență au avut posibilitatea de a-și consolida competențele academice și nu numai. Anul trecut, în primul an de funcționare a Centrului Județean de Excelență Maramureș, 70 de elevi admiși în Centrul Județean de Excelență Maramureș s-au calificat la etapa națională a olimpiadelor școlare, aproape la toate disciplinele.
De asemenea, 404 elevi au participat la cel puțin o etapă a olimpiadelor și concursurilor școlare.
• regulament pentru centrele de excelență, în aprilie 2024
R.: Care sunt modalitățile prin care Centrul susține dezvoltarea abilităților sociale și emoționale ale elevilor, pe lângă competențele academice?
Prof. dr. G.A.: În organigrama centrelor județene de excelență trebuie să se regăsească și profesorul-psiholog, însă, din cauza numărului mic de norme didactice, nu putem să realizăm încadrarea acestuia.
Încercăm să suplinim acest neajuns prin intervenții directe ale profesorilor lectori și ale profesorilor voluntari care predau în cadrul Centrului Județean de Excelență Maramureș.
Cu acest prilej, vreau să semnalez apariția Ghidului „Copiii supradotați! Cine sunt ei și cum îi putem susține?”, elaborat de către o echipă de specialiști de la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Maramureș, coordonată de doamna director, prof. Cristina Bud, în colaborare cu Centrul Județean de Excelență Maramureș și Inspectoratul Școlar Județean Maramureș.
R.: Cum vedeți evoluția Centrului în viitor și ce inițiative intenționați să dezvoltați?
Prof. dr. G.A.: Cu certitudine, Centrul Județean de Excelență Maramureș se va dezvolta. Potrivit Legii învățământului preuniversitar, Centrele Județene de Excelență vor fi coordonate de Centrul Național de Excelență, o Direcție ce urmează să fie creată în cadrul Ministerului Educației.
Regulamentul de organizare și funcționare a Centrelor județene de excelență urmează să apară în aprilie 2024. Până atunci, funcționăm după Regulamentul de organizare și funcționare a Centrelor județene de excelență, semnat, prin ordin de ministru, în 2020.