Profesorul Patrick Valdrini, onorat în Baia Mare cu titlul de Doctor Honoris Causa

0
172

În cadrul unei ceremonii fastuoase desfășurate ieri în Aula Magna a Centrului Universitar Nord din Baia Mare, profesorul universitar dr. Monsenior Patrick Valdrini, rector emerit al Universității Catolice din Paris, a fost distins cu titlul onorific de Doctor Honoris Causa.
Sala a fost martora unui eveniment de excepție, fiind plină de profesori, studenți și personalități publice locale, toți reunindu-se pentru a sărbători excelența academică și contribuțiile remarcabile ale profesorului Valdrini.
Ceremonia, desfășurată cu o solemnitate de­săvârșită, a inclus momente cheie traduse cu grijă în limba latină, aducând astfel un omagiu tradițiilor academice.
Laudatio a fost rostit de către conf. univ. dr. Ioan Mircea Farcaş, decanul Facultății de Litere, care a subliniat meritele și impactul notabil al activităților profesorului Valdrini.
Potrivit laudatio, legătura dintre profesorul Valdrini și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a început în 2010, prin intermediul lect. dr. Simion Belea.
”Bazele colaborării cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au avut loc în luna ianuarie 2012 înainte de fuzionarea celor două universități (UTCN și ”Nord”, n.r.), când rectorul UTCN de atunci, prof. univ. dr. ing. Radu Munteanu, s-a întâlnit oficial la Cluj-Napoca cu prof. Valdrini, în calitate de prorector al Universității Pontificale Lateranense Vatican, aducând un mesaj de pace și apropiere între cele două universități. La inițiativa profesorului Valdrini, opt profesori și cercetători din Centrul Universitar Nord din Baia Mare, Facultatea de Litere, au fost invitați la Universitatea Lateranense să efectueze stagii de cercetare și să promoveze specializările din care fac parte pe plan internațional în Italia”, a punctat conf. univ. dr. Ioan Mircea Farcaş, decanul Facultății de Litere.
Mai mult, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, profesorul Valdrini a intervenit la Secretariatul de stat al Vaticanului pentru a facilita întâlnirea delegației Centrului Universitar Nord din Baia Mare cu Papa Francisc la Vatican.
Totodată, profesorul Valdrini a vizitat Centrul Universitar Nord din Baia Mare în 2019 cu ocazia deschiderii anului universitar 2019-2020.
În continuare, profesorul Valdrini, în viziunea sa deschisă și multiculturală, a surprins plăcut audiența exprimându-și recunoștința în limba română, evidențiind astfel conexiunea profundă cu comunitatea locală și angajamentul său pentru promovarea învățământului superior.
”Sunt mândru să fac parte din această istorie a relațiilor (…) sper că fiecare dintre noi va dezvolta spiritul acestor relații valorificând frumoasa moștenire lăsată de strămoșii noștri”, a spus profesorul Patrick Valdrini.
Prof. univ. dr. Monsenior Patrick Valdrini este o personalitate recunoscută în domeniul academic, având titlul de profesor emerit la Universitatea Pontifical Lateranense Vatican și ocupând poziția de profesor la Universitatea de Studii din Napoli Federico II.
A publicat în jur de 200 de articole în reviste științifice de impact și șase volume de specialitate care reprezintă materiale științifice în toate universitățile catolice și pontificale din lume.

Credit foto Andrei Alexandru Achim

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.