În ultimele trei luni ale anului 2023, județul Maramureș a fost martor la o serie de evenimente care au marcat profund sectorul educațional. De la forumuri și conferințe de specialitate la inițiative inovatoare și recunoașteri prestigioase, educația în Maramureș a cunoscut o perioadă de intensitate și evoluție. Aceste evenimente au pus în evidență determinarea de a promova excelența în învățământ, subliniind importanța colaborării și inovației în modelarea viitorului educațional.
(urmare din numărul 10.241)
• Forum MERITO și peste 700 de voluntari la RSF
În octombrie, în marja Zilei Internaționale a Educației, la Liceul Teoretic “Emil Racoviță” și Teatrul de Păpuși Baia Mare, a fost programată a cincea ediție a Forumului MERITO Maramureș.
Centrul Universitar Nord din Baia Mare a deschis festiv cursurile anului academic 2023-2024. Tot în octombrie, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș a lansat o campanie de informare și suport antidrog pentru părinți.
Anul trecut, peste 700 de voluntari din Baia Mare, Sighetu Marmației și Breb s-au alăturat festivalului de științe Romanian Science Festival (RSF) în cele trei zile de desfășurare în județul Maramureș.
Două unități de învățământ din Maramureș au fost anunțate ca beneficiare a unor echipamente IT recondiționate în cea de a doua parte a ediției “Dăm Click pe România”, un program de donații al Asociației “Ateliere Fără Frontiere”. A fost vorba despre Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Baia Sprie și Școala Gimnazială “Nicolae Steinhardt” Rohia cărora li s-a alăturat Fundația “Părinți Salvatori” din Baia Mare.
• Momente festive, cursuri și o campanie
Profesorul universitar dr. Petru Dunca a fost distins cu titlul de cetățean de onoare al municipiului Baia Mare. Momentul festiv a avut loc în debutul evenimentului care a marcat Ziua Scriitorului.
Și în acest an școlar, Centrul Județean de Excelență Maramureș a anunțat că pune la dispoziția tinerilor capabili de performanțe înalte cursuri de aprofundare în vederea participării la olimpiade și concursuri școlare.
Sindicatul Liber din Învățământ Maramureș (SLIMM) a organizat tradiționala festivitate anuală de pensionare pentru cadrele didactice care au dedicat ani întregi slujirii educației și formării elevilor din județul nostru. În cadrul acestui eveniment, a fost sărbătorită pensionarea a 127 de membri de sindicat.
Părinții, elevii majori și profesorii din Baia Mare au fost așteptați la Centrul de Transfuzie Sanguină Baia Mare pentru a dona sânge în cadrul campaniei „Părinții mei sunt eroi, donează sânge și salvează vieți!”, inițiată de “Maramureș Bike” și aflată la a treia ediție. 20 de biciclete au fost câștigate prin tragere la sorți.
• Campanii de marketing, bursieri cu medii reduse și lecții cu drona
În noiembrie, marile lanțuri de magazine, în special cele specializate în produse electronice și electrocasnice, au început să lanseze campanii de marketing destinate profesorilor și personalului didactic pentru utilizarea primelor de carieră didactică.
Municipiul Baia Mare s-a situat în partea superioară a unui clasament ce relevă orașele cu cele mai scumpe grădinițe private din țară.
Peste 170 de elevi din Maramureș, cu medii sub 5, au primit burse de merit. Situația a fost cauzată de o anomalie metodologică fără precedent în țară care a permis miilor de elevi cu medii școlare foarte mici, inclusiv 1 și 2, să ia bani pentru “performanță școlară”.
Un nou sezon de lecții cu drona a început, iar echipa “Educație la înălțime” a transmis din nou din Maramureș. De data aceasta, lecția a vizat tradiția lemnului, iar profesorii și elevii din întreaga țară au putut-o urmări, în direct, pe canalul Youtube și pe pagina de Facebook “Educație la înălțime”. Prof. Irina Constantinescu și Ioana Hochia, inspector școlar pentru învățământul primar, au transmis această lecție în direct de la Muzeul Satului din Baia Mare.
• Admitere la medicină în Baia Mare
Tot în luna noiembrie, profesorii din întreaga țară au început să ridice semne de întrebare cu privire la primele de carieră didactică acordate de Guvern.
Printr-un parteneriat al Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca și Colegiul Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare, s-a decis organizarea examenului de simulare a admiterii 2024 la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca pentru elevii de liceu din județul Maramureș.
Maramureșul s-a confruntat cu cea mai mare nevoie financiară în ceea ce privește drepturile copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES). Ministerul Educației a solicitat în noiembrie, din fondul de rezervă, suplimentarea bugetului său pe anul 2023 pentru a putea plăti drepturile elevilor cu CES și acoperirea cheltuielilor de personal și materiale din unitățile de învățământ particular și confesional acreditate.
• Monseniorul Patrick Valdrini, Doctor Honoris Causa
Un moment deosebit a fost marcat în aula Centrului Universitar Nord din Baia Mare, unde s-a desfășurat ceremonia solemnă de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa profesorului universitar dr. Monsenior Patrick Valdrini, rector emerit al Universității Catolice din Paris.
Cea de-a 16-a ediție a concursului regional “Prin labirintul matematicii” s-a încheiat cu un bilanț impresionant, aducând împreună 482 de elevi din clasele a IV-a până la a XII-a, reprezentând șapte județe: Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Mureș, Satu Mare, Sălaj.
Într-un efort susținut de a îmbunătăți calitatea învățământului, Casa Corpului Didactic Maramureș a anunțat că pune la dispoziție o gamă amplă de programe de formare și în acest an școlar. Florin Mihai Simion, directorul instituției, a oferit detalii despre cursurile inovatoare și tematice care vizează evoluția continuă a cadrelor didactice din județ.
• Performanțe răsplătite
Colegiului Economic „Pintea Viteazul” din Cavnic i-a fost conferit de către Președintele României, Klaus-Werner Iohannis, Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de „Cavaler”, în semn de apreciere pentru rezultatele importante obținute în procesul de formare intelectuală și umană a tinerelor generații.
Darius Alexandru Sindreștean, elev al Colegiului Național „Dragoș Vodă” din Sighetu Marmației, a fost distins cu Medalia “Petru Poni” de către Societatea de Chimie din România, recunoaștere pentru rezultatele remarcabile obținute la Olimpiada Internațională de Chimie desfășurată în Elveția.
În contextul strânselor legături dintre România și Republica Populară Chineză, Institutul „Confucius” din Cluj-Napoca a orchestrat o vizită de studiu în China. Județul nostru a fost reprezentat de prof. Leonard Mardar, directorul Colegiului Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare, și de prof. dr. Ligia Duruș, inspector școlar pentru proiecte educaționale la Inspectoratul Școlar Județean Maramureș.
Elevul Covrig Raul Alexandru, de la Colegiul Național „Dragoș Vodă” Sighetu Marmației, a participat la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori, în Thailanda, unde s-a clasat pe locul II – medalie de argint.
Prof. Mihai Pop, inspector școlar general, a participa la Gala Olimpicilor Internaționali, organizată de Ministerul Educației, alături de cei doi elevi din Maramureș care au obținut distincții. (sfârșit)