Azi, 5 februarie, debutează simularea pentru Evaluarea Națională. Prima probă va fi cea la limba și literatura română. În premieră, evaluarea va fi una digitalizată. În Maramureș, sunt așteptați la simulare, 4.092 de elevi din clasele a VIII-a.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, prof. Ligia Duruș, a declarat că la simularea pentru Evaluarea Națională au fost organizate 108 centre de examen și un centru de evaluare. În fiecare sală de examen va exista câte un asistent responsabil cu scanarea lucrărilor. Pentru prima dată, lucrările vor fi corectate direct pe calculator, pe o platformă digitalizată.
„Lucrările se scanează în fața elevilor și se încarcă pe platforma digitalizată. Avem în fiecare sală câte un scanner primit de la Ministerul Educației. Evaluatorii au cont pe platforma digitalizată. Intrând acolo vor putea face evaluarea lucrării”, a precizat prof. Ligia Duruș.
Probele din cadrul simulării încep la ora 9, moment în care , în fiecare sală, se deschid plicurile sigilate care conțin subiectul multiplicat. Timpul efectiv de lucru pentru fiecare din probele scrise ale simulării Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a este de 2 ore și începe după completarea casetei de identificare. După prima testare scrisă de azi, cea la limba și literatura română, mâine, 6 februarie, va fi simularea la proba de matematică, iar în 7 februarie, la limba și literatura maternă. Rezultatele vor fi comunicate în 23 februarie.
Comunicarea rezultatelor obținute la simularea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută de aceștia.
Rezultatele obținute de elevi la simularea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care s-au desfășurat aceste simulări, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare. Notele obținute la simulările naționale nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.