În Maramureș, scade interesul pentru asistența maternală

0
243

De la an la an, în Maramureș, se observă o scădere a numărului de asistenți maternali. Dacă în 2021, în evidențele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș (DGASPC) figurau 288 de asistenți maternali, iar în 2022, aceștia însumau 290 de persoane, anul trecut, numărul lor a ajuns la 265. O posibilă explicație ar fi faptul că maramureșenii nu mai sunt la fel de dispuși să devină asistenți maternali, având în vedere că în repetate rânduri s-au plâns de salariile mici. De altfel, în toamna anului trecut, în Maramureș a fost organizată o acțiune de pichetare a asistenților maternali care au cerut punerea în plată a unor drepturi câștigate în instanță.

La sfârșitul anului 2023, în grija celor 265 de asistenți maternali profesioniști din Maramureș se aflau 319 copii. Din cei 265 de asistenți maternali, 86 au doi sau mai mulți copii în plasament. Potrivit datelor DGASPC Maramureș, în 2023, a fost instituită o măsură de protecție specială la asistenții maternali profesioniști pentru 72 de copii.
Fiecare asistent maternal profesionist beneficiază de un salariu de bază, la care se stabilesc sporurile prevăzute de legislația în vigoare: spor de 25% din salariul de bază pentru copil cu handicap, spor de 15% din salariul de bază pentru doi sau mai mulți copii aflați în plasament, spor de 7,5% din salariul de bază pentru asigurarea continuității în muncă.
Cei care doresc să dobândească atestatul de asistent maternal profesionist trebuie să formuleze o cerere pe care să o adreseze furnizorului de servicii, la care anexează documente doveditoare (copii după actele de stare civilă și după actele de studii, cazier judiciar).
„Cererea va menționa, în mod obligatoriu, numărul de copii pentru care solicitantul consideră că poate asigura simultan condiții optime de îngrijire, grupa de vârstă și sexul acestora, precum și disponibilitatea de a îngriji copii cu dizabilități sau infectați cu HIV/SIDA. Procesul de evaluare inițială se desfășoară pe parcursul mai multor vizite la domiciliul solicitantului și este efectuat de către personal de specialitate cu responsabilități în recrutare, evaluare, instruire și monitorizare asistenți maternali profesioniști”, precizează reprezentanții DGASPC Maramureș.
Solicitanții trebuie să îndeplinească mai multe condiții. De exemplu, să aibă drept de folosință asupra locuinței, iar aceasta să corespundă cerințelor din standardele de calitate pentru o familie, starea de sănătate să fie una bună, să aibă aptitudini parentale etc.
Maramureșenii care optează să devină asistenți maternali profesioniști vor participa la un program obligatoriu de formare. Cursurile de formare profesională au o durată minimă de 60 de ore, iar cheltuielile sunt suportate de către furnizorul de servicii sociale de tip familial. După efectuarea evaluării, solicitantul care dorește obținerea atestatului trebuie să adreseze Comisiei pentru Protecția Copilului de la domiciliul său o cerere de eliberare a atestatului, acesta fiind acordat pentru o perioadă de 3 ani dacă sunt îndeplinite condițiile necesare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.