Se schimbă legislația de plafonare a prețurilor la gaze și energie electrică

0
60

Legislația de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze, cu ramificații în funcționarea piețelor de energie electrică și gaze, ar urma să fie modificată substanțial, potrivit unui draft de Ordonanță de Urgență.
Iată principalele modificări, cu mențiunea că draftul nu este încă public și pot apărea oricând schimbări: 
• Mecanismul de plafonare a prețurilor finale pentru consumatorii casnici și noncasnici de energie electrică și gaze va fi prelungit cu un an față de termenul inițial, până la data de 31 martie 2026, dar unele prevederi vor fi modificate.
• Toți consumatorii non-casnici de energie electrică vor plăti un preț maxim plafonat de 1 leu/MWh, începând cu 1 aprilie 2024
• Prețul maxim plafonat pentru consumatorii casnici cu un consum cuprins între 255 și 300 kWh/lună va fi maximum 1,2 lei/kWh, în scădere de la 1,3 lei. La fel va fi facturat și consumul lunar de peste 300 kWh al casnicilor, cu 1,2 lei/kWh. Noile plafoane vor intra în vigoare din 1 aprilie 2024. Celelalte plafoane pentru casnici nu se schimbă.
• Limita maximă de preț de decontare de la stat către furnizorii de energie electrică scade la 700 lei/MWh.
• Toți producătorii români de gaze naturale vor vinde furnizorilor gazele pentru consumul populației și al producătorilor de energie termică la cel mai mic preț dintre nivelul actual de 150 lei/MWh și un preț al pieței. Acest ultim preț este media tuturor tranzacțiilor din piețe făcute pentru gazele cu livrare în luna respectivă de consum, sau, dacă nu există tranzacții, prețul din luna anterioară. Sunt vizate Petrom, Romgaz și BSOG, în special. Până acum, prețul era fixat la 150 lei/MWh.
• Producătorii de gaze vor plăti impozitul suplimentar și pentru gazele vândute populației la prețurile de mai sus. Noua regulă va intra în vigoare la 1 aprilie 2024.
• Mecanismul de achiziție centralizată a energiei electrice (MACEE), prin care producătorii de energie electrică sunt obligați acum să vândă energie electrică furnizorilor cu clienți finali la prețul de 450 lei/MWh devine opțional începând cu 1 iulie 2024. După 31 decembrie 2024 MACEE va fi eliminat. Prețul de vânzare a energiei electrice prin MACEE scade de la 450 lei la 400 lei/MWh (posibil la 350 lei/MWh).
• Producătorii de energie electrică vor plăti impozitul suplimentar de la pragul de preț de 350 lei/MWh, nu la 450 lei/MWh, ca până acum, pentru tot ce vând în piețe. Impozitul va fi de 80% din diferența între prețul de vânzare și prețul de referință de 450 lei/MWh – până acum era 100%. Se scot din baza de impozitare cheltuielile cu dezechilibrele, în limita a 5%, cheltuielile cu hedgingul și cele cu certificatele de CO2, acolo unde este cazul. Vânzările de energie electrică prin MACEE nu vor fi impozitate.
• Între 1 aprilie 2025 și 1 aprilie 2026, componenta de achiziție a energiei electrice din factura clientului va fi calculată ca sumă între prețul mediu al tuturor tranzacțiilor din piețele la termen cu livrare în luna de consum din piețe (60%) și prețul PZU al lunii respective (40%), plus cel mult 10% adăugat la această sumă. La acest preț se va adăuga marja fixă de furnizare de 73 lei/MWh (80 lei la FUI) și tarifele și taxele reglementate
• Între 1 aprilie 2025 și 1 aprilie 2026, componenta de achiziție a gazelor din factura clientului va fi calculată ca sumă între prețul mediu al tuturor tranzacțiilor din piețele la termen cu livrare în luna de consum din piețe (90%) și prețul PZU al lunii respective (10%), la care se adaugă 10%. La acest preț se va adăuga marja fixă de furnizare de 12 lei/MWh (13,5 lei la FUI) și tarifele și taxele reglementate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.