Autori canadieni în Maramureș

0
65

Recent, am primit în dar, de la distinsa profesoară universitară Ana Olos, o carte care face o deschidere intelectuală a Maramureșului spre lume. Este vorba despre volumul „Autori canadieni cu sau fără cratimă”, semnată de Ana Olos, apărută la Editura „Actaeon Books”, Baia Mare, 2o23. De la început spun că am o mare încredere în demersul de cercetare al autoarei, remarcându-se prin sobrietatea elaborării, dar și prin abordarea unor domenii mai puțin cunoscute. Cartea de față are și un abur aniversar. S-a dorit a marca trecerea unui sfert de veac de la înființarea Centrului de Studii Canadiene la Facultatea de Litere a Universității de Nord din Baia Mare și a programului aferent de predare a Studiilor canadiene la specializarea limbă și literatură română, cu o limbă modernă, engleză sau franceză.
Mă folosesc de cuvântul înainte al autoarei pentru a putea contura mai bine semnificația acestui eveniment mai puțin cunoscut chiar pe la noi. Volumul cuprinde o selecție din lucrările publicate de autoare referitoare la autori canadieni care au stat sub sceptrul preocupărilor sale. Selecția se deschide cu Timothy Findley, important romancier și dramaturg postmodern de limbă engleză, care, în urma unui Seminar de Studii Culturale la Stuttgart, i-a inspirat profesoarei Ana Olos introducerea unui curs despre cultura și civilizația canadiană la filologia băimăreană. Autoarea s-a întâlnit în două rânduri cu Findley, a avut convorbiri despre literatura și cultura canadiană. Scriitorul cunoștea situația țărilor din Estul Europei, fiind la curent cu schimbările de aici. Un excelent și lămuritor interviu poartă autoarea cu Eugen Giurgiu, care a slujit două arte: muzica și literatura. A fost director artistic al Operei Române. A plecat spre Canada, cu un popas american, unde s-a afirmat ca scriitor. Am reținut un gând de luat în seamă: „viitorul poporului din România depinde de cei care îl educă”.
În carte am întâlnit și numele scriitorului Stephen Henighan, un cunoscut de-al meu, cu care am petrecut mai multe zile în Maramureș. S-a cunoscut și cu prozatorul Augustin Buzura, cel care a inițiat în Maramureș Cursurile de limbă, cultură și civilizație românească, la care a participat și Henighan. Este autorul cărții „Provincia pierdută”, despre experiența lui în Basarabia, unde a predat un curs de vară unor profesoare de engleză. La sosirea în Republica Moldova, Stephen era autor de proză scurtă și de articole de critică, publicate în diferite reviste literare anglofone de prestigiu. Doamna Ana Olos face un portret convingător autorului canadian. Apoi, sunt prezentate numele și opera scriitorului George Elliott Clarke, o voce unică, fiind socotit printre cei mai importanți poeți de limbă engleză, cum afirmă autoarea cărții. Traducerea poemelor aparține scriitoarei Flavia Cosma, stabilită de ani buni la Toronto.
Demn de luat în seamă este un interviu al scriitorului canadian, realizat de Ana Olos și Crina Bud. Aflu că distinsul autor a fost la Baia Mare și le-a vorbit studenților despre fețele democrației canadiene. A ascultat atunci și muzica Grupului IZA. Cuceritor interviul și plin de învățăminte. Un articol lămuritor scrie doamna Ana Olos despre Alice Munro, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, socotind că Academia suedeză s-a întors la bunele ei tradiții, punând pe prim-plan valoarea literară. Lumea complexă și profund umană a nuvelelor sale a câștigat din ce în ce mai mulți adepți, cititorii descoperindu-se în întâmplări, identificându-se cu personaje și cu trăirile lor. Am cunoscut-o prin intermediul doamnei Olos și pe Myrna Kostash, o călătoare prin Europa de Est. Când vorbim despre globalizate ne gândim și la Marshall McLuhan, care a devenit faimos cu Galaxia Gutenberg.
Receptarea autorului nu a întârziat să fie realizată și în România. Aflăm și despre traducerea lui Nichita Stănescu în Canada. Avem și un comentariu la un Dicționar de scriitori canadieni, alcătuit de Margareta Petruț. Volumul se încheie cu un scurt istoric al studiilor canadiene la Universitatea din Baia Mare, amintind pe cei trei fondatori: conf. dr. Ana Olos, conf. dr. Dana Puiu și asist. Horea Nașcu. O carte remarcabilă despre energia intelectuală a Nordului, care prin câțiva intelectuali devotați au învățat, și au făcut, ieșirea din crisalidă. Iar spiritul canadian al creației ne-a fost transmis admirabil prin această carte. Mulțumim, Doamna Ana Olos!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.