Protecţia Consumatorilor va verifica produsele de post!

0
17

Comisarii de la Protectia Consumatorilor au anunţat că în această perioadă vor controla și supraveghea piața produselor de post pentru a preîntâmpina orice neregulă din domeniul protecției consumatorilor, iar operatorii economici care nu respectă prevederile legislative vor fi sancționați.

În acest context, oficialii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Maramureş vă recomandă să cumpărați produse alimentare de post numai din locuri amenajate și autorizate, să solicitați și să păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calita­tea\ conformitatea sau siguranța unui produs.
De asemenea, e obligatoriu să verificați cu atenție eticheta produselor de post pe care le cumpărați. În cazul în care sunt men­ţionate ingrediente de origine animală, respectiv lapte praf, zer praf, pu­dră de ouă, trebuie să știți că aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post. Pentru produsele tăiate, fracționate sau porționate de vânzător, solicitați să vedeți eticheta produsului pentru a verifica compoziția și data durabilității minimale. De precizat că pe unele ambalaje veți găsi pe lângă lista cu ingrediente și afirmatia „poate conţine urme de ou, lapte…”. Aceasta este o informație oferită voluntar de către producător, și înseamnă că, în ciuda tuturor asigurărilor luate pe perioada producției, cele mai mici urme din ingredientele menționate, câteodată, nu pot fi evitate.
Comisarii de la Protecţia Consumatorilor mai atrag atenţia că de-a lungul timpului, în verificările lor au găsit produse pentru care exista menţiunea „de post”, dar realitatea era alta.
Astfel, s-a găsit „cozonac cu rahat, cacao și stafide, ambalat în pungi din material plastic, în compozitia căruia se regăseau ouă. Pe de altă parte s-a descoperit pizza de post, specialitate cu aromă pe bază de uleiuri vegetale și cazeină (substanță proteică din lapte), produsul nefiind astfel un produs de post, cu efectul dezinformării con­sumatorilor. Produsul alimentar vegetal UHT, care conform listei de ingrediente declarată pe ambalaj conținea proteine din lapte, în neconcordanță cu denumirea de produs; Produsul Cru­toane cu ierburi aromate era expus în vederea comercializării la raft, iar deasupra acestuia exista un afiș inscripționat «Idei savuroase de post», deși, produsul conținea la ingrediente: «zer praf dulce» și «praf de iaurt», care sunt de origine animală și nu de post”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.