Hramul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca

0
36

Luni, 25 martie 2024, de Praznicul Bunei Vestiri, Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului și-a sărbătorit hramul, aniversând, cu acest prilej, 18 ani de la înființare.

Astfel, în 25 martie 2006, la sărbătoarea Bunei Vestiri, avea loc proclamarea solemnă a Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, care a spus, în concluzie:

„Învățătura din sărbătoarea de astăzi, ce este bine să reținem pentru noi, pentru societatea de astăzi? Maica Domnului a fost copilul rugăciunii, al răbdării, al postului, al ascultării, al unei vieți firești, al unor oameni drepți și temători de Dumnezeu. Și acum avem, prin satele noastre în special, familii, la țară, că la oraș suntem mai tulburați de viață, de serviciu, de atmosferă, de neajunsuri, de tot ce se întâmplă, instabilitate economică, tot ce se întâmplă în oraș ne tulbură. Asta trebuie să înțelegem din sărbătoarea Bunei Vestiri: cum să aducem pe lume copii, să-i chemăm, să-i așteptăm, să le vorbim despre Dumnezeu încă  înainte de a-i naște, mamele să trăiască o viață creștină, să se mărturisească și să se împărtășească frecvent, pentru ca copilul să fie împărtășit de harul și puterea lui Hristos, de lumina și de lucrarea mântuitoare încă din pântecele maicii lui. Și atunci, o cinstim pe Maica Domnului, femeia desăvârșită, fecioară înainte de naștere, fecioară în naștere, fecioară după naștere, care este cu adevărat Împărăteasa Cerului și a Pământului, Mama Fiului lui Dumnezeu Iisus Hristos Mântuitorul lumii și mama noastră a tuturor.”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.