Comisarii de la Protecţia Consumatorilor desfășoară acțiuni de control pentru a verifica modul de comercializare a produselor specifice sărbătorii.
Sunt vizate, în mod special, produsele din carne, în special carne de miel, preparate din carne, în mod deosebit mici, cozonac, produse de patiserie, ciocolată, produse din ciocolată, produse pe bază de cacao și grăsimi vegetale (tablete, figurine), vopsea de ouă, bere, vin și băuturi alcoolice.
Ţinând cont de dorința consumatorilor de a avea pe masă produsele preferate, conform tradiției, ANPC a transmis câteva recomandări cu privire la cumpărăturile făcute în aceste zile. “Achiziționarea cărnii, inclusiv a cărnii de miel, și a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate (măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe) și aceasta trebuie să aibă ștampila de control sanitar-veterinar. Numai în astfel de condiții există garanția unui produs sigur, ce nu vă va afecta sănătatea. Evitați cumpărarea de carne de la persoane și din locuri neautorizate, din portbagajele mașinilor, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic. Verificați, prin apreciere directă, proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mâzguit, cu prezența mucilagiilor), culorii (culoare modificată), consistenței, prezența corpurilor străine. Carnea trebuie să prezinte, la suprafață, o peliculă uscată, de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață, cât și în secțiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt. Verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă”, au punctat oficialii de la Protecţia Consumatorilor.
În ce priveşte cumpărarea ouălor, sunt de evitat produsele care nu sunt păstrate la temperatura indicată de producător sau care sunt expuse spre vânzare la temperatura mediului ambient.
Pentru vinuri, “eticheta trebuie să conțină următoarele informații: categoria de calitate, indicația geografică sau denumirea de origine controlată pentru vinurile de calitate superioară, tipul vinului, în funcție de conținutul de zaharuri. Consumatorul trebuie să verifice aspectul lichidului, respectiv culoarea care trebuie să fie corespunzătoare sortimentului, limpede, fără depuneri sau impurități în suspensie. La întoarcerea buteliei cu dopul în jos, conținutul nu trebuie să se tulbure, să prezinte impurități sau scurgeri”, au mai adăugat cei de la Protecţia Consumatorilor.