Doi tineri băimăreni au lansat „Bucătăria Botanică”, oferind rețete vegane și sugestii de gătit sănătos (II)

0
629

– Urmare din nr. 10430/17 august 2024 –

Oana Maria Hosu și Adrian Daniel Hosu sunt absolvenți de Educație Fizică și Sport. Oana a practicat voleiul și fotbalul, iar Adrian, atletismul. Pregătirea sportivă i-a ajutat să devină disciplinați, așa că au transpus această virtute și în viața personală, mai exact în modul de alimentație. 

Cei doi sportivi sunt foarte atenți cu alimentația lor, iar în urmă cu vreo 5 ani au decis să renunțe la produsele de origine animală: carne, lapte, ouă, pentru a deveni vegani. De fapt, au ajuns în acest punct după ce mama Oanei a fost diagnosticată cu cancer. Medicul i-a recomandat să nu mai consume niciun produs de origine animală. Oana și Adrian s-au apucat serios de studiu: să vadă ce înseamnă acest tip de alimentație exclusiv vegetarian. Apoi au căutat rețete și le-au pus în practică. Acum, Oana și Adrian Hosu se declară vegani și au lansat chiar un concept: Bucătăria Botanică. Sub această “umbrelă” pot fi urmăriți gătind pe Facebook, Instagram, YouTube și TikTok. În plus, cei doi tineri oferă celor interesați, sugestii de rețete vegane sau sfaturi ce privesc acest tip de alimentație. De asemenea, cuplul se implică în prepararea de mâncare vegană la Greenys din Baia Mare, un bistro social, dar și la Asociația “Oameni buni”.

Idei de rețete vegane

R: Cum ar arăta un mic dejun vegan?
O.M.H.: Depinde fiecare ce preferă. De exemplu, eu îmi încep ziua cu ceva dulce. Nouă ne place mult terciul de ovăz. E important să fie fiert măcar 7 minute. Cu cât se fierbe mai mult, compoziția se face mucilaginoasa, acolo sunt substanțe pentru articulații, ar fi o alternativă la gelatina de oase. Combinația mea preferată e cu banană și cu unt de arahide. Sau budincă de chia, făcută cu o seară înainte. Se poate face pe 3-4 zile, stă la frigider.

A.D.H.: Eu mănânc la micul dejun tot fulgi de ovăz, dar acei musli cu fructe seci, gen stafide, alune, cocos, banana uscată, puși cu o jumătate de oră înainte în lapte vegetal, de soia. Rar mâncăm la micul dejun ceva sărat. Nu e un principiu să mâncăm ceva dulce, dimineața. Dar e de preferat să mănânci dulce dimineața, pentru că pe parcursul zilei se consumă caloriile, ideal e să nu mâncăm seara ceva dulce.
R: La prânz ce ne recomandați?
O.M.H.: O supă cremă. Se poate face din roșii, din mazăre, dovlecel. O supă cremă rapidă de dovlecel crud, în mixer, cu un castravete, lămâie, busuioc și puțină apă. E o supă fresh și crudă, sănătoasă. Consumată cu semințe sau cu fulgi de drojdie inactivă și crutoane e senzațională. Noi mâncăm doar un fel de mâncare la prânz. Se mai poate consuma o salată de arpacaș cu crudități sau paste reci cu ciuperci, porumb, să se poată mânca reci. În salată poți pune năut, porumb, roșii, castraveți, avocado, condimentate cu sare, puțin piper, ulei de măs­line și semințe. În salata de arpacaș, fierbi arpacașul, pui legumele, semințe și poți să duci și la birou.
R: La cină? Sau veganii sar peste masa de seară?
O.M.H.: Nu sărim peste cină. De exemplu, e indicată o salată de arpacaș. Aseară eu am mâncat supă de salată, cu lapte de soia fără zahăr adăugat, zeamă de lămâie. Lămâia a făcut laptele să se brânzească, arăta ca bucățile de ou, am adăugat tofu afumat și usturoi. Și evident salata.

Deserturi vegane

R: Veganii consumă zahăr? Dacă da, ce desert ne-ați recomanda?
O.M.H.: Se consumă zahăr. Nu trebuie să fim radicaliști. Trebuie totul consumat cu moderație. Putem să îl înlocuim cu curmale, stafide, smochine uscate. La prăjitură se poate folosi banana ca îndulcitor. Noi folosim la prăjituri, la torturi, curmale. Pentru desert v-aș recomanda o înghețată.

A.D:H.: Se poate folosi un blender cu lama în S. Se pune banana înghețată, lapte de cocos și cacao. Iese o spumă ca o înghețată normală. Se pot face creme, tiramisu. Sunt și pișcoturi vegane sau se pot folosi biscuiții digestivi.
R: Pâine mâncați?
O.M.H.: De preferat e pâinea integrală. Iarna o prepar eu. Vara o cumpărăm. Am găsit pâine integrală cu maia și cu semințe.
R: Ce le-ați recomanda celor care doresc să devină vegani?
A.D:H.: Să o ia treptat și să încerce în limita posibilităților, să gătească și treptat să mai adauge câte un ingredient nou. Dacă se începe brusc, se și termină brusc.
R: Unde vă pot găsi cei care doresc să vă ceară sfatul?
O.M.H.: Pe Instagram suntem cel mai activi, ne găsesc pe Facebook, YouTube și Tik Tok, Bucătăria Botanică. Este multă lume interesată care ne cere sfaturi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.