Transport interurban gratis pentru persoanele cu dizabilități • Amenzile pentru transportatorii care îi refuză sunt uriașe

0
38

Transportatorii nu mai pot refuza persoanele cu dizabilități atunci când vine vorba despre transportul interurban, indiferent în ce județ au fost tipărite tichetele de călătorie. Până acum, persoanele care beneficiau de bilete de călătorie puteau călători gratis doar în județul care a emis biletele.
Transportatorii vor putea prezenta biletele spre decontare direcției generale de asistență socială și protecția copilului din județul în care se află stația de început a călătoriei, ori, în cazul în care nu există convenție încheiată între operatorul de transport și aceasta, oricărei altă direcții generale de asistență socială și protecția copilului aflată în relație contractuală cu operatorul, situată pe ruta călătoriei.
Documentul introduce și sancțiuni pentru operatori de transport în cazul refuzului de preluare a persoanelor cu handicap. Încălcarea obligației de a asigura serviciile gratuite de transport va putea fi sancționată, dar nu imediat, ci din 12 septembrie. Mai precis, refuzul de a asigura serviciile în baza biletului de călătorie gratuită va putea aduce operatorului de transport interurban amenzi cuprinse între 10 și 15 puncte-amendă. Un punct-amendă reprezintă contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată, ceea ce înseamnă că amenda maximă pe care o vor putea primi operatorii de transport interurban în cazul prezentat mai sus este de 55.500 de lei.

Bilete de transport sau decontarea bonurilor de carburant

Totodată, potrivit Legii nr. 448/2006, persoanele cu handicap grav sau accentuat pot opta, la cerere, pentru acordarea gratuității la transportul interurban sau pentru acordarea de bonuri de carburant pe suport hârtie, bonuri valorice pe suport electronic sau decontare, pentru autoturismul aflat în proprietatea acestora, familiei, asistentului personal, asistentului personal profesionist sau însoțitorului, pentru cheltuielile necesare alimentării cu carburant și/sau alimentării mijloacelor de transport electrice.
Cheltuielile asigurate anual pentru alimentarea cardurilor sunt în valoare de până la 1.500 lei pentru persoanele cu handicap grav și până la 750 lei pentru cele cu handicap accentuat.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.