La sfârșitul săptămânii trecute, în Căminul Cultural “Marieta Anca” din Copalnic-Mănăștur, a avut loc vernisajul unei expoziții de grafică și fotografie care valorifică cercetările din cadrul proiectului “Porți de șură din Chioar (I)” – un demers care a vizat identificarea și inventarierea a peste 150 porți de șură având elemente decorative din lemn.
Proiectul, inițiat de Primăria comunei Copalnic-Mănăștur și derulat cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș, în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Litere Baia Mare, Domeniul Studii Culturale – Etnologie, Direcția Județeană pentru Cultură și Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș a reunit specialiști din mai multe domenii care, în această vară, au desfășurat activități de cercetare în cele 12 sate ale comunei, inventariind peste 150 porți de șură.
Din echipa de cercetare au făcut parte: Vasile Chira, Niculina Comiati, Daniel Pop, Firicel Grigor, Gabriela Filip (actuali și foști studenți ai Facultății de Litere din Baia Mare, specializarea Etnologie), dr. Delia Suiogan, dr. Ioan Mircea Farcaș, dr. Claudiu Farcaș – consultanți științifici (Facultatea de Litere Baia Mare), dr. Aura Pintea, Andrei Năsui, arhitect Oxana Crăciun, arhitect Ina Funețan, Loredana Roman – consultanți științifici (Direcția Județeană pentru Cultură Maramureș), Monica Mare, Gabriela Filip, Alexandra Lazăr – consultanți științifici, (Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș), dr. Dumitrița Filip – consultant științific (Muzeul Național al Unirii Alba Iulia – secția Museikon), muzeograf Zamfir Șomcutean – consultant (Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș), prof. Rodica Mone – consultant (Association Roumaine des Professeurs Francophones – Filiale Maramureș), prof. Ioan Pop, prof. Oana Chira, prof. Grigore Nechita – Școala Gimnazială “Augustin Buzura” Copalnic-Mănăștur, ing. Vasile Mihalca – manager de proiect și Florin Vasile Pop – coordonator.
În cadrul evenimentului, sâmbătă 7 septembrie, a fost vernisată o expoziție cu peste 40 de desene, schițe și fotografii ale porților de șură cercetate până în prezent și, de asemenea, a fost prezentată structura site-ului web al proiectului.
Întâlnirea culturală din Copalnic-Mănăștur a fost pusă sub titlul “(în)SEMNE” și a reunit încă două proiecte culturale care pun în valoare patrimoniul cultural al comunei și al județului: expoziția “Fotografie și patrimoniu cultural” a asociației ARIPI și o expoziție de carte și de reviste, realizată de Revista “Nord literar”, alături de prezentarea volumului în curs de apariție “Buzura la Berința – Locul de unde n-a plecat niciodată”, autor Dana Buzura-Gagniuc, o carte în care se vorbește mult despre Copalnic-Mănăștur, despre Berința, despre pădurea Mânânțușului și despre o spectaculoasă mitologie locală…
Evenimentul a fost moderat și coordonat de conf. univ. dr. Delia Suiogan, coordonatoarea specializării Etnologie din cadrul Facultății de Litere Baia Mare, care a menționat importanța proiectelor care aduc în prim-plan patrimoniul cultural local.