Profesori şi masteranzi de la Nord au vorbit la Paris despre dinamica moştenirii culturale

0
51

În perioada 14-15 februarie, Parisul a găzduit Conferința internațională „Ancrages et déplacements dans les pratiques culturelles vivantes”.
Prima zi a evenimentului s-a desfășurat la Université Paris‐Est Créteil, unde peste 30 de cercetători, profesori și masteranzi și-au prezentat lucrările care au vizat dinamica moștenirii culturale în era (de)globalizării, aspecte privind (de)structurarea identității în spațiul (post)național și dislocări în literaturile transculturale și transnaționale.
La conferință s-a remarcat prezența României. Cinci profesori și cinci masteranzi de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Litere din Baia Mare, au adus în prim-plan aspecte privind dinamica patrimoniului cultural local și național contemporan.
”Printr-o serie de paneluri cu tematică etnologică, antropologică, socio-politică sau literară, Conferința Internațională ‹‹Înrădăcinări și mutații într-o cultură tradițională vie››, care s-a desfășurat la Paris, a abordat, într-un mod transdisciplinar, modul în care forțele contrastante ale globalizării și deglobalizării afectează practicile culturale vii, care se referă la tradiții, obiceiuri și expresii care sunt practicate activ și transmise într-o generație. Aceste practici sunt dinamice, evoluând în timp, păstrându-și, totuși, semnificația culturală” – a scris pe facebook lector univ. dr. Natalia Lazăr.
Conferința a fost parte integrantă a unui eveniment cultural, artistic și științific mai amplu, organizat sub titlul „Festivalul culturilor tradiționale vii”, director artistic Roxana Bauduin, cu o contribuție foarte importantă a Asociației „La voix de la Diaspora Roumaine”, coordonată de Maria Moiș.
În cadrul acestui Festival s-a desfășurat și Masa rotundă: „Ipostaze ale devenirii fenomenului cultural tradițional din perspectiva migrației”, organizată și moderată de reprezentanții Facultății de Litere din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.