În perioada 14-15 februarie, Parisul a găzduit Conferința internațională „Ancrages et déplacements dans les pratiques culturelles vivantes”.
Prima zi a evenimentului s-a desfășurat la Université Paris‐Est Créteil, unde peste 30 de cercetători, profesori și masteranzi și-au prezentat lucrările care au vizat dinamica moștenirii culturale în era (de)globalizării, aspecte privind (de)structurarea identității în spațiul (post)național și dislocări în literaturile transculturale și transnaționale.
La conferință s-a remarcat prezența României. Cinci profesori și cinci masteranzi de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Litere din Baia Mare, au adus în prim-plan aspecte privind dinamica patrimoniului cultural local și național contemporan.
”Printr-o serie de paneluri cu tematică etnologică, antropologică, socio-politică sau literară, Conferința Internațională ‹‹Înrădăcinări și mutații într-o cultură tradițională vie››, care s-a desfășurat la Paris, a abordat, într-un mod transdisciplinar, modul în care forțele contrastante ale globalizării și deglobalizării afectează practicile culturale vii, care se referă la tradiții, obiceiuri și expresii care sunt practicate activ și transmise într-o generație. Aceste practici sunt dinamice, evoluând în timp, păstrându-și, totuși, semnificația culturală” – a scris pe facebook lector univ. dr. Natalia Lazăr.
Conferința a fost parte integrantă a unui eveniment cultural, artistic și științific mai amplu, organizat sub titlul „Festivalul culturilor tradiționale vii”, director artistic Roxana Bauduin, cu o contribuție foarte importantă a Asociației „La voix de la Diaspora Roumaine”, coordonată de Maria Moiș.
În cadrul acestui Festival s-a desfășurat și Masa rotundă: „Ipostaze ale devenirii fenomenului cultural tradițional din perspectiva migrației”, organizată și moderată de reprezentanții Facultății de Litere din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare.