Dacă vreți să vă bucurați cu-adevărat de primăvară, este momentul! Maramureșul se umple încet de flori. Vă facem o hartă a câtorva locuri accesibile, ca să vă bucurați de o plimbare în natură printre flori de primăvară.
La pădurea de la Popasul Regal, la ieșire din Groși spre Dumbrăvița, e covor de brânduși în acest moment. Apar și lușcuțele în zone mai umede, pe văi cu pâraie, deși sunt destul de secate. Un loc excelent de văzut cu sute-mii de lușcuțe este la Nistru, în fostul poligon de tragere, vizavi de lacul Nistru. Cât despre ghiocei, legendarii vestitori ai primăverii, i-am văzut deja sus pe Gutâi, în zona Bisericii lui Vlaicu, dar și pe malul râului Lăpuș în defileu, la Remecioara, în timp ce alții i-au văzut mai sus pe defileu. Nu legendarii, dar adevărații vestitori ai primăverii, ciuboțica-cucului sau Primula, sunt deja peste tot. Atenție, nu subestimați floarea! În primul rând, e una din florile comestibile ba chiar gustoase, o puteți folosi la ornat salate, dar are și importanță medicinală! Primula vulgaris are calități analgezice, antispasmice, diuretice și expectorante, conține saponin, benefic pentru răceli, dar și vitamina C.
Dar vă mai supunem atenției două flori ieșite recent, ambele ale unor arbuști. Superba floare a alunului. Și floarea arbustului de corn. Frunzele tinere de corn se recoltează pentru diaree și febră. O altă floare ce se pregătește să apară este superbul Călugăr/Măseaua ciutei, ce e pe lista Universității Babeș Bolyai ca propunere pentru a deveni protejată. Nu omitem faptul că a ieșit altă plantă benefică, să nu exagerăm în a-i spune miraculoasă, leurda-usturoiul sălbatic. A scos colțul deja, a așteptat ploaia de ieri doar.
„Frunzele, bulbul și florile de leurdă sunt foarte gustoase, fiind folosite în prepararea salatelor, a mâncărurilor de post fierte ca legume sau cu carne, în supă, ciorbă, ca ingredient principal pentru un sos care poate fi un substitut pentru un pesto în loc de busuioc. Leurda are efect depurativ, detoxifiant, antiseptic, antiviral, antimicrobian, rol imunomodulator, acțiune antihipertensivă, vasodilatatoare periferică, hipocolesterolemiant, antitrombotic, fluidifiant sanguin și antiplachetar sanguin, acțiune bronhodilatatoare, expectorantă și antitumorală”.