La anvergura cu care președintele american a bulversat lumea cu politica taxelor, nu mă gândeam că America face o serioasă preocupare din criza ouălor. Mai ales acum, în ajunul Sărbătorilor. Ce o fi acest neajuns, aparent minor, pe lângă marea industrie a automobilelor, să zicem? Asocierea locatarului de la Casa Albă cu banalul ou poate părea cel mult ironică. Că îți vine să te întrebi de ce nu mai fac ouă găinile americane? Poate pentru că acolo cântă acum numai Cocoșul din Biroul Oval. După ce a răvășit lumea cu tot felul de taxe vamale, Trump a reușit să pună pe jar marile companii. S-a intrat atât de mult în mersul economiei, încât a obligat cercul oamenilor de afaceri și pe oamenii politici să accepte că valorile europene și cele americane sunt tot mai diferite.
Confratele Constantin Rudnițchi, analist economic, care a fost primul jurnalist din Capitală care m-a căutat în Maramureș după întoarcerea vremii, mi-a pus la îndemână o scrisoare și un chestionar, care a fost trimis de noua administrație companiilor care activează în America. Chestionarul le cerea să precizeze dacă au programe interne pentru oprirea discriminării, iar scrisoarea amintea de un ordin semnat de președintele american referitor la restabilirea fenomenului de angajare pe bază de merite. Apropo de discriminare! Toate trimiterile se fac la fostul președinte Biden. Pe care îl fac vinovat de toate relele.
Reproșul cu pricina este prezent și în actuala noastră campanie electorală în care cei care au fost, și mai sunt, poartă toate păcatele țării. Și la americani, dar și la noi, sunt exagerări politice. Intervenția americană a provocat un val de reacții în Europa. Pe care președintele Trump vrea s-o pedepsească pentru că prea mult a profitat de bunăvoința unor președinți americani. În special a lui Obama și Biden. Europenii sunt tot mai deranjați de abordarea economică americană. Totul a început cu tarifele vamale, care prefigurează un război economic între America și Uniunea Europeană. Conflictul dintre valorile celor două continente este tot mai acut, conflict declanșat de noua optică americană asupra economiei, a altor dominante ale noastre. Să sperăm că Uniunea Europeană nu cade în capcana întinsă!
America era considerată cea mai mare democrație, dar acum se erijează într-un dascăl al democrației, are îndemnuri electorale, pune etichete țărilor din vechiul continent. Nici România nu a scăpat de privirea piezișă a vicepreședintelui american, care a tulburat serios atmosfera din campania electorală din România. Câțiva dintre aspiranții la fotoliul de la Cotroceni au și plecat spre noua administrație americană, să atingă inelul cu diamante. Dar ei își zic suveraniști! Asta nu-i pe placul lumii. Ne pune pe gânduri dosarul Groenlanda, care la început părea o șarjă americană, dar acum a căpătat o turnură cu îngrijorări, provocată de țara recunoscută ca fiind a democrației și libertății.
Nu uit de unde am plecat, de la povestea crizei ouălor în America. M-am documentat la sursă. Din cauza gripei aviare, care bântuie sectorul avicol de vreo trei ani, piața americană suferă de o lipsă de ouă din piața internă. Prețul lor a crescut. Consumatorul american este aproape dependent de acest aliment care este o sursă bună de proteină. M-am convins că nu este un aspect minor și ține din campania electorală a lui Donald Trump, care a promis, ca multe alte promisiuni, că va rezolva criza ouălor. O ecuație cam greu de rezolvat, dacă te gândești că acum un ou costă un dolar, iar consumatorii cutreieră magazinele pentru a-și procura acest produs. Ouăle au devenit un produs de lux și călcâiul lui Ahile pentru administrația americană.
În disperare, importatorii americani au apelat la găinile Europei. Nu prea au avut audiență. Fiecare cu ouăle lui. Americanii au și pus multe condiții despre cum să fie ouăle. Printre altele, să fie spălate, ceea ce nu e prea bine. Asta o știu de la mama, de pe Ulița Bisericii. Că dacă le speli se strică mai repede. Așa știau sătenii mei. Cică este adevărat. Preocuparea lui Trump pentru ouă a stârnit pe la noi multe comentarii umoristice. Eu am luat cât se poate de firească preocuparea! Face parte din nevoile americanilor. Oul fiind un aliment important. Dar politicienii americani sunt siguri pe ei, au sentimentul că adevărul este de partea lor. Pentru ei, doar America este cea care contează, restul lumii are alt rost.
Iar problema ouălor, care nu are nimic peiorativ, devine o fisură în logica și economia americană. Confratele Rudnițchi crede că criza ouălor ar trebui să fie gândită în alți termeni decât cei ai războiului comercial. Poate fi un avertisment. Lumea e mult mai mare! Iar deciziile comerciale agasante ar putea costa America. Suntem în Săptămâna Mare. Pe la noi se vopsesc ouăle. Avem câte ne trebuie. Haideți pe la noi, prin Maramureș, și veți întâlni calmul diplomației istorice. Că avem și găini, și cocoși. E bună schimbarea, dar ea pretinde și meditație. Cele 90 de zile în care s-au calmat taxele poate sunt în folosul liniștii lumii. La Casa Albă cântă Cocoșul, dar în ograda cea mare sunt mai puține găini ouătoare.