Consiliul Județean Maramureș a organizat, zilele trecute, a treia întâlnire regională a proiectului „CIBUS – Reducerea pierderilor și risipei de alimente în Europa”, implementat în parteneriat internațional de 8 regiuni europene, cu finanțare prin Programul Interreg Europe 2021-2027. Planuri: Aplicația de comandă mese în avans.
Aflat la finalul semestrului al treilea de implementare, proiectul CIBUS facilitează cooperarea transnațională în domeniul risipei alimentare și totodată colaborarea între factori interesați de la nivel regional din sectoarele public, privat, academic și non-profit. Participanții au dezbătut posibilități de adaptare a bunelor practici considerate cu potențial semnificativ de transferabilitate în Maramureș, de interes fiind în special bucătăria FoodCloud, aplicația de comandă mese în avans, serviciul de mic-dejun pe cărucioare în spitale sau distribuirea de compostoare și în mediul urban din Baia Mare.
Exemple de bune practici
De asemenea, în cadrul întâlnirii au fost prezentate exemplele de bune practici ale factorilor interesați din Maramureș. Primăria Baia Mare și Serviciul Ambient Urban au prezentat proiectul transfrontalier Gestionarea deșeurilor biodegradabile în Baia Mare, prin care deșeurile verzi sunt transformate în compost pentru serele municipale și producători casnici, în funcție de disponibilități.
La rândul său, Agenția de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Menajere în Județul Maramureș s-a axat pe prezentarea inițiativei privind infrastructura pentru gestionarea biodeșeurilor, prin care au fost distribuite peste 80000 de compostoare în zonele rurale din Maramureș, precum și dezvoltarea unei aplicații pentru notificarea utilizatorilor despre managementul deșeurilor, adresată celor peste 450000 de locuitori ai județului Maramureș.
Al treilea exemplu de bune practici a fost prezentat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș (DGASPC), care a actualizat listele de alimente în conformitate cu nevoile beneficiarilor din cele 45 de centre rezidențiale și 5 centre de zi. Noul contract de achiziție a alimentelor pentru următorii doi ani include o listă actualizată cu produse alimentare cu caracteristici calitative, nutritive și dietetice îmbunătățite, furnizarea produselor în ambalaje adaptate consumului, dar și produse alimentare noi, în conformitate cu nevoile și preferințele beneficiarilor. Prin acest nou contract, pe lângă faptul că se optimizează consumul și se reduce risipa alimentară, DGASPC Maramureș face o economie de 7% față de vechiul contract de furnizare alimente. În perioada următoare, se vor identifica și alte soluții concrete pentru producerea de schimbări reale în prevenirea, reducerea pierderilor și risipei alimentare, pe care factorii interesați selectați le vor aduce în atenția partenerilor proiectului CIBUS, în cadrul viitoarei întâlnirii din Danemarca, a informat Margareta Căpîlnean, manager proiect, Serviciul Diasporă și Relații Internaționale. Mai multe informații despre acest proiect se vor găsi la linkul: www.interregeurope.eu/cibus.